Стив Пљакас и неговата посветеност на Античка Македонија

Стив Пљакас и неговата посветеност на Античка Македонија (6) САРКОФАГОТ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ВО ИСТАНБУЛ Поради…

Александар Македонски во оазата Сива во Египет

Од записите на Славе Николоски – Катин за Александар Македонски … Античките колонии на соседниот град…

Излезе од печат стихозбирката „Поезијата – мојот живот“ на Рада Видиновска од Торонто

По повод одбележувањето на 30-годишниот јубилеј на Литературното друштво то „Браќа Миладиновци“ од Торонто, Канада, излезе…

Средновековна црковна поезија – Акатис на Пресвета Богородица

Кондак 1. Глас 8 Тебе Богородице, поборнице – војвотко, ние Твоите слуги, откако се избавивме од…

Во метрополата Истанбул – раскрсницата на Европа и Азија

Стив Пљакас и неговата посветеност на Античка Македонија  Посветеноста на античка Македонија на еден од најистакнатите…

Митрополитот Кирил – првиот архиереј од македонското иселеништво

ДЕЛ ОД ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ПРВИОТ АРХИЕРЕЈ НА МПЦ-ОА ВО МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО– МИТРОПОЛИТОТ КИРИЛ Иселеништвото…

За Александар Македонски – истражувањата на Стив Пљакас и Проф. Мајкл А. Димитри на Хималаите – 3 дел

БИЗНИСМЕНОТ СТИВ ПЉАКАС И ПРОФ. МАЈКЛ А. ДИМИТРИ ПО ТРАГИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ДО ХИМАЛАИТЕ (ДЕЛ…

За бизнисменот Јосиф Атанасоски, брат на Ѓорѓија Џорџ Атанасоски

Од записите на Славе Катин за Ѓорѓија Џорџ Атанасоски – најголемиот инвеститор од македонското иселеништво Еден…

Одењето на Пресвета Богородица по маките ( Новозаветен Апокриф – 2 дел)

Од Манастирот „Св. Мала Богородица“ во Сливница – Преспа Слушајќи го ова, пресвета Богородица и сите…

Симон Трпчески својот настап во Ливерпул го посвети на денот на ослободувањето на Скопје

Нашиот и светски познат пијанист, Симон Трпчески непосредно пред својот вечерашен настап во Ливерпул не потфрли…