ПЕСНОПОЈАЦ-ПЕСНОПОЕЦ НА ЗАФИР ХАЏИМАНОВ

Во Белград во Здружението на писатели на Србија со книжевна вечер беше промовирана книгата Песмопојац/Песнопоец на…

ГОДИШНО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА МАКЕДОНСКИОТ СОЈУЗ ВО ШВЕДСКА

На 21-ви април годинава ,во Гетеборг се одржа Годишното Изборно Собрание на Македонскиот сојуз во Шведска.…

ОСВЕТ НА КАМЕН ТЕМЕЛНИК ЗА НОВА ЦРКВА ВО ДОРТМУНД

ОСВЕТ НА КАМЕН ТЕМЕЛНИК ЗА НОВА ЦРКВА ВО ДОРТМУНД Каде и да живееме ние Македонците не…

Одбележан јубилејот по повод 40 годишнината од големото осветување на црквата Св. Никола – Престон

На 28 април, 2018 година, во црквата Свети Никола во Престон, Викторија, беше одбележен јубилејот по…

40 ГОДИНИ ОД ПОСТОЕЊЕТО НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“

На 31 март се навршија 40 години од постоењето на Македонското литературно друштво „Григор Прличев“ кое…

Часови по веронаука во основно училиште во Пинкрист (Сиднеј)

Часови по веронаука во основно училиште во Пинкрист (Сиднеј) Во основното училиште „West Penncrest Public School“ во…

Поширока соработка меѓу македонското друштво „Илинден” и прилепскиот Институт за старословенска култура

Претседателот македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана Никола Ѓурај се сретна со претставници на Институтот…

ОД ПРЛИЧЕВ ДО ТРПОСКИ

Сега сме во пресрет на 40 годишнината од формирањето на Македонското литературно друштво „Григор Прличев„ во…

ВО ФЛОРИДА ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈАТА ЗА НАЈГОЛЕМИОТ ДОНАТОР – АТАНАС БЛИЗНАКОВ

На пикникот што го организираше Македонската православна црква „Св. Димитрија“ од Флорида на 11 март 2018…

,,Ние сме сведоци на секојдневно деградирање oд фашистичко настроените соседи,,

На протестот во Сиднеј, 4 март 2018 година, читана е следната изјава од:ДУШАН РИСТЕВСКИ, Писател и…