ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – КРАЛИЦАТА НА РОМСКАТА ПЕСНА – ПАТУВАЊЕТО ДО ИНДИЈА – ОДЕЊЕ ПО СТАПКИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

ПАТУВАЊЕТО ДО ИНДИЈА – ОДЕЊЕ ПО СТАПКИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ Набргу по враќањето од Австралија, следело…

ДЕЛ ОД ЖИВОТНАТА ПРИКАЗНА НА ЛУ ВЛАШО ВО АМЕРИКА (6)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“ Мораш да имаш нешто во главата…

45 ГОДИНИ УСПЕШНО ПОСТОЕЊЕ НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ОД СИДНЕЈ

Македонското литературно друштво „Григор Прличев” е прво литературно друштво од таков вид во дијаспората. Тоа беше формирано на 31…

ПРВИОТ МУЗИЧКИ СОСТАВ „ТЕОДОСИЕВСКИ“

ПРВИОТ МУЗИЧКИ СОСТАВ „ТЕОДОСИЕВСКИ“ Ансамблот Теодосиевски настапува со доста популарни имиња како што биле Мирвет Беловска,…

ДЕЛ ОД ПОЧЕТОЦИТЕ НА ЖИВОТОТ ВО НОВАТА СРЕДИНА ВО КЕНТОН, ОХАЈО (5)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“ Таа ракија се изнесуваше само во…

ДЕЛ ОД ЖИВОТНАТА ПРИКАЗНА НА ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Монографско дело „Ѓорѓија Џорџ Атанасоски“ на…

ГЛАСИЛОТО „МАКЕДОНСКИ ВЕСНИК“ ЗНАЧАЕН ИНФОРМАТОР ВО АВСТРАЛИЈА (5)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН  Преку информативните гласила во новите средини Македонците ги…

МАКЕДОНИЈА Е ВЕЧНА – ТАА Е ЕДНА ОД КРСТОСНИЦИТЕ НА СВЕТОТ – ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Бизнисменот Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски живее и твори…

ПОТЕКЛОТО НА ЛУ (ИЛИЈА) ВЛАШО ОД СЕЛОТО БРЕЗНИЦА, КОСТУРСКО ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА (4)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“ Во првиот дел од монографското дело…

ЛУ (ИЛИЈА) ВЛАШО – ПОЧИТУВАН АМЕРИКАНЕЦ И ПОЧЕСЕН МАКЕДОНСКИ КОНЗУЛ (3)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“ Во знак на благодарност на Лу…