ЕДЕН ДЕН СО КРАЛИЦА НА ПЕСНАТА ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – I ДЕЛ

Илустрираното  монографско дело „55 години Есма со нејзината песна “ на авторот Славе Катин, издадена во…

ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕЧАТ БРОЈОТ 60 НА СПИСАНИЕТО „ПОВОД“ ОД СИДНЕЈ

Неодамна излезе од печат новиот број 60 на списанието „Повод“ за февруари 2023 година кое содржи значајни прилози кои се однесуваат на активностите на членовите…

ГОДИНИТЕ НА АМЕРИКАНСКИОТ СОН ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА (9)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“ По Втората светска војна, работите почнаа…

ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – КРАЛИЦАТА НА РОМСКАТА ПЕСНА (9)

ЕСМА РЕЏЕПОВА И СТЕВО ТЕОДОСИЕВСКИ ВО БРАЧНИТЕ ВОДИ На животна тема брак, Есма го избрала Стево,…

ДЕЛ ОД ТРАГЕДИЈАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА (8)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“ Василики и две од децата, Дон…

ПРОМОВИРАНИ ДЕЛАТА НА ЛУ ВЛАШО ОД САД, ДУШАН РИСТЕВСКИ-МАКЕДОН ОД АВСТРАЛИЈА И СЛАВЕ КАТИН ОД МАКЕДОНИЈА

Во организација на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ од Торонто, на 19-ти март 2023 година, се одржаа…

ИСТОРИСКИОТ РАЗВОЈ НА РОМИТЕ ВО СВЕТОТ

ИСТОРИСКИОТ РАЗВОЈ НА РОМИТЕ ВО СВЕТОТ Меѓународниот ден на Ромите 8 Април се слави, речиси, во…

ПОЧИНА НЕДА ЛОЗАНОВСКА –ЧЛЕН НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ ОД ТОРОНТО

Лозановска, родена Василевска која беше позната и призната во македонската заедница како поетеса и афирматорите на…

СУДБИНАТА НА СЕМЕЈСТВОТО ВЛАШО ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА (7)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЛУ  ВЛАШО – АМЕРИКАНСКИ СИН НА МАКЕДОНИЈА“ Да се пишува за заминувањето на…

ИНФОРМАТИВНИТЕ ГЛАСИЛА ВО АВСТРАЛИЈА – ЗНАЧАЕН ИЗБОР НА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА (7)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН  Преку информативните гласила во новите средини Македонците ги…