Разговарајте со другите посетители на нашиот сајт

ENGLISH
ИНФО
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
ВТОР МАНДАТ ЗА БУШ
БИЗНИС СОРАБОТКА
КОНТАКТ СО КЛУБОВИТЕ
ЦРКОВНИ ОПШТИНИ
ПИСМА ОД ЧИТАТЕЛИТЕ
 


ЏОРЏ БУШ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

 

                         

 

  БOJO АНДРЕСКИ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ

СО СОВРЕМЕНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ВРАТАТА НА СВЕТОТ

 


 

МАКЕДОНСКА САГА

  Повторно се ставаме во мат позиција кога малцинството му диригира на мнозинството. Зарем повторно тие се обесправени, кога веќе добија сe што посакаа? Што ли ново на ум ќе им дојде, со каква ли неправда сега ќе му мавтаат на светот?

ПОЛИТИКА
"ЛЕГИТИМНИ" МУАБЕТИ СО ЈАВАЧИТЕ НА ДРЖАВНАТА АПОКАЛИПСА

До кога вакви вооружени криминалци ќе ни поставуваат ултиматуми и до кога ќе се плашиме од заканите дека ако не им дадеме "права" тие ќе ја нарушат безбедносната состојба во државава.


ПОЛИТИКА
БЈРМ ВО RECYCLE BIN ДОКОЛКУ НЕМА ПОЛИТИЧКИ ГАФОВИ

"Мислам дека тонот беше позитивен и конструктивен, во смисла дека двете страни имаат искрена желба да го решат ова прашање на задоволителен начин", изјави специјалниот претставник на ОН Метју Нимиц во врска со последните преговори за името на Македонија.

ПОЛИТИКА
ЦРНАТА КРАЛИЦА ГИ "ИЗЕДЕ" ПИОНИТЕ

Според информациите кои пристигнуваат од двата центра на моќта се поизвесно е дека клучот за одблокирање на активностите лежи во трампата на министри.

ОБРАЗОВАНИЕ
ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ ПТИЦИ УМИРААТ ПЕЕЈЌИ

Студентите медицинари се нус производ на лошата образовна политика, поради што тие изгубија време, нерви и пари. Затоа сегашната положба на тетовските медицинари е разочарувачка, но и опасна, бидејќи ако не бидат прифатени да студираат на други факултети, тогаш нивниот проблем може да ескалира.

ДИЈАСПОРА
УСПЕШНИТЕ СЕ УСПЕШНИ И ВО ТУЃИНА

Кога работам за себе, работам со мермер, а кога работам за јавни проекти тогаш тоа зависи од нарачателот, вели Горазд Попоски.
Уметноста ја сфаќам како дел од животот, како дел од средината, како дел од се она што ме опкружува.

ИЗЛОЖБИ
ДУХОВНИОТ ТРЕЗОР НА ЧОВЕКОВАТА ИНВЕНТИВНОСТ

Вредноста на иконите не е само во нивната старост, туку и во зачуваноста, во иконографските белези, во можноста во нив да се препознаат стилските репрезенти на времето кога се создадени или, пак, напротив, да се одделат со некаква особеност, вели Поповска-Коробар.

СВЕТА ГОРА - "ХИЛАНДАР"
ЗАЈДИСОНЦЕТО ГО ПОЧНУВА МОНАШКИОТ ДЕН

Најголема заслуга за тоа што манастирот опстојал во овој исклучително тежок период имале способните хиландарски игумени Филип, Теодосије и особено Виктор, кои го одржале "Хиландар" во текот на XVI и XVII век.Л
Секој манастир има свој типик, а според таканаречените правила кои важат во него живеат монасите.

 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004
Hit Counter