Разговарајте со другите посетители на нашиот сајт

ENGLISH


ИНФО

ДОМА
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
КАРИКАТУРА


Почитувани читатели за да го читате весникот преку нашиот сајт потребно е да го имате Adobe Acrobat Reader преземете го од тука...

 

 

 

  Зоран Тодороски
  БИЗНИСМЕНИТЕ СЕ ВО СУДИР СО БИРОКРАТСКИТЕ БАРИЕРИ

  Ѓорѓија-Џорџ Атанасоски
  ЃОРЃИЈА-ЏОРЏ АТАНАСОСКИ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ВЕРНИЦИ

Децентрализација
МАКЕДОНЦИ ЈА ПОГРЕБАА МАКЕДОНИЈА

Транзицијата е перон од кој се прешалтуваат нациите од Вториот -Постсоцијалистички свет во друг свет, од еден во друг воз, од една во друга класа. Првиот свет беше и остана богатиот запад, тоа е стандардната права класа, во која успешните земји веќе се престроија, а ние како да сме кинисале кон третиот свет на стопанска стагнација, сива економија, социјална и друга несигурност управуван од квази елити со криминална генеза.
На почетокот од деведесетите, можеби се чудевме/лутевме кога една конференција за Балканот беше насловена "На патот кон нормалноста". По речиси деценија веројатно можеме да разбереме зашто така мислеле за нас и анализирајќи ги податоците за другите земји да апсолвираме дека ние го промашивме патот за таму. Поточно, кај нас се забележливи обратни процеси во политичкиот и во економскиот живот.

 
повеке...

Договорот помеѓу коалиционите партнери за територијална поделба на Република Македонија ги кренаа Македонците на нозе!

повеќе


Ѕвоното кое се лие во фабриката на Џорџо Требино во Италија, ќе претставува весник за непокорноста на македонскиот народ, но и за истрајноста на Македонската православна црква, која на просторот на Мавровското Езеро ги споделува трагичните моменти на сопствениот народ.

 повеќе


 Чифте-амам ја имаше честа да ги покани сите љубители на оваа по многу нешта специфична и провокативна изложба. А нејзините креатори ја именуваа едноставно "Поврзување", како и пораката која ја испраќаат до сите љубители на нивната уметност.

 повеќе


Звукот на зурлите и тапаните по 41. пат ја најавија традиционалната Галичка свадба.

повеќе


   
 
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004