ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ И НЕГОВАТА УСПЕШНА ЕКОНОМСКА, НАЦИОНАЛНА И ПОЛИТИЧКА ИДНИНА НА МАКЕДОНИЈА – ДЕЛ I (32)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН За подготвувањето на монографијата за Ѓорѓија Џорџ…

ПОСЛЕДНОТО ИНТЕРВЈУ СО ДОНАТОРОТ АТАНАС БЛИЗНАКОВ (19)

ДЕЛ ОД ЖИВОТОТ НА АТАНАС БЛИЗНАЈОВ ВО МОНОГРАФИИТЕ НА СЛАВЕ КАТИН Инаку, овој е последниот текст што…

АКАДЕМИК СИНИША СТАНКОВИЌ – ВЉУБЕНИК ВО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО (8)

За придонесот на професорот Станковиќ и за неговата улога во заштитата на човековата средина, Јаков Данон…

ПОЛИТИЧКИТЕ АКТИВНОСТИ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ (25)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Во организација на Иницијативниот комитет за…

ИНТЕРВЈУА И СРЕДБИ ПО ПОВОД ДЕСЕТГОДИШНИНАТА ОД ОСНОВАЊЕТО НА ФОНДАЦИЈАТА (18)

ДЕЛ ОД ЖИВОТОТ НА АТАНАС БЛИЗНАЈОВ ВО МОНОГРАФИИТЕ НА СЛАВЕ КАТИН  По повод прославата на десетгодишницата од…

СЛУЧКИ ВО ЖИВОТОТ НА ПРОФЕСОРОТ СИНИША СТАНКОВИЌ (7)

Институтот остави своевидна школа за подготвување млади кадри, кои се оспособувале да ги програмираат еколошките истражувања.…

АНСАМБЛОТ “ТОМОВ” – АМЕРИКАНСКО – МАКЕДОНСКА ФОЛКЛОРНА РИЗНИЦА ВО ЊУЈОРК (12)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ТОМОВ“  НА СЛАВЕ КАТИН Со господинот Георги (Џорџ) Томов одевме и пешки по…

ЊУЈОРК – ГРАДОТ НА ЖИВЕЕЊЕТО НА георги (ЏОРЏ) томов (10)

Дел од МОНОГРАФИЈАТА „ТОМОВ“ НА СЛАВЕ КАТИН Според моногравското дело „Томов“, што е отпечатена во 2007…

ДЕЛ ОД ЖИВОТОТ И АКТИВНОСТИТЕ НА АКАДЕМИК СИНИША СТАНКОВИЌ (5)

Поради неговата забележителна активност, беше запишан како подржувач, како наклонет кон „движењето на лево“ во сите…

ИСЕЛУВАЊЕТО НА СЕМЕЈСТВОТО  АТАНАСОСКИ ОД МАКЕДОНИЈА ВО АМЕРИКА (17)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ЃОРЃИЈА – ЏОРЏ АТАНАСОСКИ“ ОД СЛАВЕ КАТИН Иселувањето од прилепскиот крај на Ѓорѓија Џорџ Атанасоски…