СТАВРЕ ЏИКОВ – „ЗНАЧЕЊЕТО НА МОНОГРАФИЈАТА НА МИТРОПОЛИТОТ ГОСПОДИН КИРИЛ“ (6)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „МИТРОПОЛИТОТ КИРИЛ“ НА СЛАВЕ КАТИН

Во своето излагање Ставре Џиков рече дека авторството на Слава Николовски-Катин на страниците на монографијата што му се презентира на Македонецот, а пошироката јавност прикажува личност која за Македонската православна црква и историја, за македонскиот народ тој претставува духовен столб и, истовремено, светилник на верата, надеж и напредок на сите Македонци ширум светот

Животот и делото на владиката Кирил во нашата света библиска татковина – Направете не јас, првиот, се претставени на страниците на оваа книга, што е логично и Божја

промисла од самиот почеток производство и сите важни теренски мисии што ги оствари на македонско тло, како и меѓу нас иселување.

Записот даден од авторот Слава Николовски-Катин несомнено потврдува дека е многу блиску до тоа долгогодишен и верен пријател на митрополитот Кирил. 

Мошне важен е и фактот што авторот Слава Николовски-Катин ги напишал рефренот и нарацијата и поткрепено со прекрасни документирани илустрации, со нескриен љубов во книгата хронологија за многуте средби на владиката Кирил со значајни црковни дејци во татковината и на меѓународно ниво; средба со нашите Македонци во татковината и надвор од родното огниште во странство; за неговата градежна и обновувачка моќ во нашите цркви и манастири Македонија и поширокиот свет каде што живеат Македонци.

Свештенички дом, повеќестепена непрекината духовна вертикала на ски ридот Никола Поповски потекнува од македонското православно семејство на Царев Двор, ќе започне со неговиот монаштво на 7 април 1964 година, на денот на Благовештението, во манастирот „Рождество Христово Пресвета Богородица“ кај Кичево вели дека со неизмерна радост ќе го прими неговото име на македонски јазик

Светиот апостол Кирил Солунски, од Неговото Блаженство, архиепископот г. Доситеј да биде ракоположен во чин ероѓакон, за наскоро да биде унапреден во архиѓакон. Такви духовни скалила по барање на епископот Кирил ќе бидат детално опишани во монографското дело, кое, особено, за читателите ќе претставува вредна документирана презентација за запознавање на христијанството на семејството Поповски и за духовното движење на владиката Кирил, кое го прави секојдневно нашите македонски цркви и манастири излеваат Божји молитви во облагородените срца на македонските верници

Биографијата за преподобниот митрополит Кирил преведена во ова значајно писмено дело се совпаѓа со јубилејната 1967 година, во која ќе се донесе историска одлука во Охрид, во црквата „Пресвета Богородица Перивлепта“ за целосно возобновување на автокефалноста во Охридската архиепископија во лицето на Македонската православна црква. Во тие денови, во месец јули 1967 година, госпосин. Кирил станува најмладиот член на Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква.

Црквата „Св. Перивлепта“ во Охрид

Извонредната личност на митрополитот Кирил во македонското свештенство со исконска волја, безрезервно се посветува на изградбата на македонски храмови во Македонија и пошироко во светот, каде што се наоѓаат македонските заедници. За претседател на Градежниот одбор ќе биде назначен владиката Кирил, 1972 година, лето Господово.

до Соборната архиепископска црква „Свети Климент Охридски“ во Скопје, која е претставена во книгата уште еден важен настан од неговиот живот е патот до светата македонска мисија.

Монографија посветена на нашиот најстар архиепископ по ракополагање во Светиот синод на Македонската православна црква, митрополитот Кирил, со пишани текстови и кон нив расфрлани фотографии дадени на повеќе од стотици страници, претставува духовна тетратка за богата, духовна бунтовничка патриотска личност, која со Божја сила и мудрост ги открива и просветлува Македонците за нивниот црковен, културен и национален идентитет низ Северна Америка и австралискиот континент.

Во посета на она што митрополитот Кирил го прави во Соединетите Американски Држави и Канада, како и во Австралија, со отворањето на процесите за формирање на Македонската православна црква, црковни општини и изградба на нова црква под јурисдикција на Светиклиментовата Македонска православната црква, сите вакви активности на митрополитот Кирил ќе бидат преведени хронолошки кој документираше запис на страниците на монографското дело за авторот Слава Николовски-Катин.

Ракописот на ова значајно писмено дело дава и задоволство и повеќе аспекти на мисловниот светоглед за мисионерските мисии и борбата за македонската кауза која ја носам во себе и несебично ја впивам во црковната историја на македонскиот народ, митрополитот Полско-кумановски г. Кирил.

Портретот за митрополитот Кирил го напиша нашиот познат писател Слава Николовски-Катини претставено фактички, претставува моќна лекција за сегашните и идните генерации свештеници и свештеници на Македонската православна црква, прекрасно четиво за сите православни Македонци, такви и за оние лаици кои веруваат и ја сакаам Црквата и Бога. 

Авторот на оваа книга е богат со личности, историски места, македонска мрежа, постои од крајот на слободата во македонскиот народот и независноста на нашата македонска црква и ни даваат јавен духовен тестамент доживотно самоотстапување, длабока посветеност на владиката Кирил кон Бога и искрена од негова страна враќање на македонското свештенство, македонските верници со просветлувањето на Македонците, родната Македонија и македонската емиграција, односно целиот македонски народ.

Иако авторот Славе Катин има напишано бројни книги за македонската емиграција, за нив ниту животот во новата татковина, историјата запишана во оваа книга низ духовниот и животниот пат на митрополитот Кирил дава единствено сведоштво за неговите огромни духовни достигнувања. И, независно, каде и да се Македонците, херојската и визионерска мисија на митрополитот Кирил со една универзална намера за нивно црковно-духовно обединување во секое време  меридијан на светот што треба да се лоцира.

Продолжува

Пишува: СЛАВЕ КАТИН

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *