Османи во Софија на разговори со Захариева за Акцискиот план

Министерот за надворешни работи Бујар Османи веќе е на пат кон Софија, каде што ќе има…

„ЕВГЕНИКА“ ВО СПАРТА – БАЛКАНОТ И МАКЕДОНИЈА

  Мерките и средствата за размножување, облагодарување и подобрување на породот, означени се под поимот евгеника. Според…

За признавањето на Република Македонија од САД под нејзиното уставно име

Одлуката на Соединетите Американски Држави (САД) во билатералните односи со Република Македонија да го користи нејзиното…

Изложба на Славчо Спировски во Њујорк

Со гордост Ви претставуваме една успешна приказна од Македонија, изложбата на уметникот Славчо Спировски што ќе…

ФРОДЕМ: Фантазмогории и небулози на Академиците од нашето соседство

Скандалозниот став на Бугарската академија на науките (БАН) за македонскиот јазик јасно говори за постојано непримерено…

Иницијативата за регионалната соработка не е алтернатива на членството во ЕУ, туку конкретен проект што ќе донесе подобар живот за граѓаните од регионот

Лидерите учесници на денешната втора средба во рамки на иницијативата за регионална соработка одржана во Охрид…

Претседателот на ЕП Давид Сасоли во Скопје

Претседателот на Европскиот Парламент, Давид Сасоли, денеска ќе престојува во Република Северна Макеоднија, што е неговата прва…

Во музејот на дијаспората

  … Од списите за “Израел – ветената библиска земја”. Зборот дијаспора е од елинско потекло…

ПУСТИНСКИОТ ЖИВОТ – ДЕЛ ОД СЕКОЈДНЕВИЕТО

  Евреите посветуваат големо внимание на животната средина. Таму, навистина екологијата ја негуваат и почитуваат од…

Пендаровски: Зборувам за помирување, а не за нечија амнестија

Претседателот Стево Пендаровски во интервју за Радио Слободна Европа вели дека се залага за помирување, а…