ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ЗА МИХАЈЛОВ: НАЈСТРАШЕН ВНАТРЕШЕН НЕПРИЈАТЕЛ НА ИДЕАЛИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

  Георги Димитров бил бугарски политичар со македонско потекло, кој бил премиер на Бугарија од 1946…

ГРОБОТ НА ВОЈВОДАТА ЈАНЕ САНДАНСКИ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА Останавме во најмалото градче во Пиринска Македонија, па и…

130 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА АКАДЕМИК СИНИША СТАНКОВИЌ – ОСНОВОПОЛОЖНИКОТ НА ХИДРОБИОЛОШКИОТ ЗАВОД ВО ОХРИД

Академикот Синиша Станковиќ е роден на 26 март 1892 година во Заечар, Србија. Меѓутоа, неговиот дедо…

МОНОДРАМАТА „КАМЕНОТ ОД РОБИ“ ОД ДУШАН РИСТЕВСКИ ВО ПРЕВОД НА ГРЧКИ ЈАЗИК ЌЕ СЕ ДЕЛИ СРЕДЕ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

  Деновиве од печат на грчки и на англиски јазик излезе монодрамата „Каменот од Роби“ од…

Балканскиот фолклор на Георги Томов

Во ова продолжение за Георги Томов и неговиот ансамбл „Томов“ ќе го поместиме интервјуто што го…

Публикацијата  „Праисторија на централниот Балкан“

Публикацијата под наслов „Праисторија на централниот Балкан“  е објавено прво на српски јазик, а потоа во превод на македонски јазик,…

Во чест на великанот – Гоце Делчев

Фестивалот на новосоздадени македонски патриотски и родољубиви песни „Гоце фест 2022“, кој го чествува великанот Гоце…

Илинденоското востание во Пиринска Македонија

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА  Втори август е запишан со крупни позлатени букви…

МАЛА ПРЕСПА – РАСАДНИК НА БРОЈНИ МАКЕДОНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА МАЛА ПРЕСПА Македонското малцинство во областа Преспа ги чува и негува македонскиот…

ВО БАНСКО – ГРАДОТ НА НИКОЛА ЈОНКОВ ВАПЦАРОВ

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА Целта на нашето патување беше градот Разлог кој…