Септември"; mesecArray[9]="Октомври"; mesecArray[10]="Ноември"; mesecArray[11]="Декември"; //-->

 

ENGLISH


ИНФО

ДОМА
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
КАРИКАТУРА


Почитувани читатели за да го читате весникот преку нашиот сајт потребно е да го имате Adobe Acrobat Reader преземете го од тука...

 

  Доксим Тортески
  СУДСТВОТО НЕ НИ Е ЗА МАШАЛА

  Љубомир Д. Фрчкоски
  МАКЕДОНИЈА И ЕУ

Интелектуалците за децентрализацијата
КУКАВИЧКО ЈАЈЦЕ

Прашањето за евроинтеграцијата е секако најважното прашање за нас и впрочем земјите на регионот, но поради начинот на кој се води дебатата и начинот на кој нашите политички елити го третираат тој проблем, постои голема шанса да не ја "повнатрешниме" потребата од таа политичка директива на сопствен развој. Посебно е опасно чувството за потполна подреденост во изведувањето на тој процес кое извира од неспособноста на водствата да ја "повнатрешнат" потребата за такви и тие реформи како наша и само наша неопходност.  повеке...

Во Договорот стои дека нема територијални решенија за етничките прашања и за етнополитичките амбиции. А токму во случајот станува збор за еден таков проект. Не е спорно дека децентрализацијата треба да се реализира. Впрочем, таа е зацртана уште во 2002 година. Но, децентрализацијата се врши во интерес на граѓаните и за да се приближи до самите граѓани, а не да биде кукавичко јајце позади кое ќе се кријат етнополитичките амбиции. повеке...

Универзитетот "Свети Кирил и Методиј" го доби новиот ректор. Тоа е проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски од Земјоделскиот факултет, кој својата функција ќе ја преземе на први октомври и со Универзитетот ќе раководи во наредниот четиригодишен период. За прв човек на универзитетскиот Сенат е избран проф. д-р Славе Наумовски, а за негов заменик проф. д-р Г'зиме Старова од Правниот факултет. повеке...

 Во делот на Голо Брдо во Албанија, не постојат асфалтни сообраќајници, а комуникацијата се одвива по лоши, планински и тешко проодни патишта кои во поголем дел од годината, во зимскиот период се непроодни. Ако до пред некое време Голо Брдо беше засушена рана, тоа е сега рана на која & е ставен мелем и таа почнува да се лечи. повеке...

 Групата "Синтезис", која ја бие светски глас, не мирува. Деновиве повторно најавува нешто ново, односно уште еден музички проект, четвртото ЦД насловено како "Де Бог да бие". Првпат за сите овие години новиот проект го подготвува со помош на спонзори. Покрај "Телеком" во пресрет на "Синтезис" им излегоа и "Про кредит банка", МАТ и "Федекс" кои ја поддржуваат македонската култура. повеке...

Македонската академија на науките и уметностите по повод одбележувањето на 60-годишнината од одржувањето на Првото и Второто заседание на АСНОМ, на 16 јуни одржа Свечен собир. Пред присутните се обратија претседател на МАНУ, академик Цветан Грозданов, и академик Петре М. Андреевски. Повеќе

 
 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004