ПЕЧАЛБАРСКАТА САГА НА СТАМЕВСКИ ОД ОДРИ ДО ДЕТРОИТ – ДЕЛ I

Страниците на монографијата „Светле – Стив Стамевски“ од авторот на овој текст, Славе Катин му се…

ДЕЛОТО „ИЛИНДЕН ВО ЉУБОЈНО И ПРЕСПА“

Овој текст и наредните продолженија во порталот „Македонско Сонце“ се дел од монографијата која е насловена…

СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ – МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН ВО САД

ДЕЛ ОД ИСЕЛЕНИЧКАТА САГА НА СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ  Во ова продолжение ќе  претставамдел од приказната за Светле…

Излезе од печат делото „Македонците во светот“ од Славе Катин

Во издание на книгоиздателството „Македонска искра“ од Скопје и Фондацијата „Џорџ Атанасоски“ од Прилеп излезе од…

СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ – МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН ВО САД (10)

САД – НОВАТА ТАТКОВИНА НА СЕМЕЈСТВОТО СТАМЕВСКИ Во ова продолжение ќе  претставамдел од приказната за Соединетите Американски…

Сиднеј – како дестинација каде живеат многу Македонци

Сиднеј – главниот град на австралиската држава Нови Јужни Велс е најголем град по површина во…

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА ЗА СВЕТЛЕ – СТИВ СТАМЕВСКИ СО ПОСВЕТА НА НЕГОВИТЕ ПРЕДЦИ

Во деветтото продолжение ја претставуваме монографијата за Светозар – Светле (Стив) Стамевски и неговото семејство чии корени…

За семејството Стамевци

  Во ова продолжение ќе  претставимедел од приказната за живот и судбина на таткото на Светле Стамевски, печалбарот…

ВИКТОР БИВЕЛ – ГОЛЕМ ПОБОРНИК ЗА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА И МАКЕДОНИЈА

Виктор Бивел е Австралијанец од македонско потекло кој својот живот го посветува на македонското иселеништво на…

ТЕШКИ ОКУПАТОРСКИ И ПОВОЕНИ ВРЕМИЊА ЗА СЕМЕЈСТВОТО СТАМЕВСКИ 

Америка отсекогаш била „ветената земја” за Европејците, односно народите од оваа страна на океанот. Тие се…