МАКЕДОНСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВИ ВО ГЕРМАНИЈА, АВСТРИЈА И ФРАНЦИЈА (33)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ВТОР ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН III. ГЕРМАНИЈА Денес Македонците во…

ЧЕТИРИЕСЕТТОТО ПОКЛОНЕНИЕ ВО ВЕЧНИОТ ГРАД РИМ ВО 2008 ГОДИНА

  Делото „40 поклоненија пред гробот на Св. Кирил Философ во Рим”, чиј автори се д-р Вера Стојчевска-Антиќ,…

ИЗЛОЖБА НА ИКОНИ ОД МАКЕДОНИЈА ВО РИМ ВО 1986.– ДЕЛ II

ОСУМНАСЕТТО ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО ВЕЧНИОТ РИМ Високодостојникот на Римокатоличката црква кардиналот ПаулПупар со…

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ДИЈАСПОРАТА ПРЕКУ ПЕРОТО НА СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ КАТИН (ПЕТТИ ДЕЛ)

ИСЕЛЕНИШТВОТО – ЖИВОТНА ОПРЕДЕЛБА НА СЛАВЕ КАТИН Македонскиот иселенички печат во светот е израз на долготрајната…

ОСВЕТУВАЊЕ НА ПРВИОТ ГОЛЕМ ДУХОВЕН МАКЕДОНСКИ ДОМ НА СИТЕ МАКЕДОНЦИ ВО ТОРОНТО

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонско сонце“ ќе претставиме дел од висината за првата македонска православна црква…

ДЕЛ ОД ИСЕЛЕНИЧКАТА ВИСТИНА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ

Појавата на македонскиот иселенички печат во светот е израз на долготрајната макотрпна борба на македонските доселеници…

ПОСТАВУВАЊЕ НА КАМЕН – ТЕМЕЛНИКОТ НА НОВИОТ МАКЕДОНСКИ СВЕТ ХРАМ ВО ТОРОНТО

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонско сонце“ ќе претставиме дел од висината за првата македонска православна…

ПАПСКИ АПОСТОЛСКИ ПИСМА ВО ВРСКА СО КУЛТОТ НА СВЕТИТЕ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ

ДЕЛ ОД ПОКЛОНЕНИЈАТА ПРЕД ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО ВЕЧНИОТ РИМ По смртта на браќата светители Кирил…

ДОСТОЈНА ПОЧИТ НА ДРЖАВНАТА И ЦРКОВНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО РИМ (20)

Манифестацијата на македонското културно и духовно создавање ,Денови на македонската култура” и во 1976 година се…

Осветување на темелите на црквата „Св. Климент Охридски“ во Берлин

85 ГОДИНИ ОД ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ГОЈКО ЈАКОВЛЕСКИ, АЛИАС ГОЦЕ МАКЕДОНСКИ (19) Во донесената Одлука, меѓу…