Османи: Интеграцијата и почитување на различностите се основа за мир и просперитет

Заменик претседателот на Владата, задолжен за европски прашања Бујар Османи, денеска учествуваше на политичкиот форум „Следната деценија, регионалната соработка и европската интеграција” кој се одржа во Приштина во организација на Институтот „Демократија за развој“, Косовскиот центар за безбедносни студии и тинк-тeнкот „Балканска истражувачка група”.

Османи се обрати на панелот „Стратегијата за проширување на ЕУ и Берлинскиот Процес за Западен Балкан”, каде заедно со колегите од Косово и регионот, ги презентираа можностите за унапредување на регионалната соработка како и придобивките за земјите од истите, соопшти СЕП.

– Европската Унија останува (единствениот) природен партнер на земјите од Западен Балкан, потенцираше Османи во обраќањето пред присутните на форумот.

Додаде дека ЕУ со својата политичка стабилност и економска моќ, успеа да се издигне во најголема економија во светот и прерасне во најатрактивна дестинација за бизнис, за трговија, за студирање и живеење, што неслучајно придонесе не само сите земји од Источна Европа и Југоисточна Европа, туку и земјите од Западен Балкан, да се силно ориентирани кон неа.

– Ако размислиме од каде потекнуваме историски, каде припаѓаме географски, но и каде сакаме да бидеме во иднина, ние не треба да одиме никаде, бидејќи ние сме веќе онаму каде што сакаме, ние сме во Европа, изјави Османи, додавајќи дека за членство во Европската Унија, сепак се потребни суштински промени кај земјите од Западниот Балкан.

Истакна дека Западен Балкан е регион со долга историја, со широка културна и верска разновидност и во услови кога по неколкудецениски конфликти регионот повторно е стабилен, задача на сите е да се зачува и одржи оваа стабилноста т.е. дека интеграцијата преку почитување на различноста е основа за одржлив мир и просперитет на Европа во целост.

Во врска со Самитот за Западен Балкан што ќе се одржи наредниот месец во Софија, вицепремиерот Османи изрази надеж дека Самитот ќе донесе позитивен импулс во односите помеѓу ЕУ и земјите од Западен Балкан, ќе го зајакне инфраструктурното и дигиталното поврзување, ќе ја потврди посветеноста на ЕУ кон земјите од регионот.

– Продолжувањето на процесот на проширување на ЕУ, односно приклучувањето на земјите од Западен Балкан кон ЕУ ќе допринесе за посилна, посигурна и побезбедна Европа во целина која ќе се базира на заеднички вредности демократија, владеење на правото и почитување на основните права, заклучи Османи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *