ПРОУЧУВАЊА ЗА ФИЛИП II И АЛЕКСАНДАР III МАКЕДОНСКИ (3)

  Улогите на Филип и на Александар Македонски како обединувачи и новатори поединечно влијаеја врз личноста…

СОВРЕМЕНИ ПРОУЧУВАЊА ЗА ДЕЛОТО НА ГОЛЕМИОТ АЛЕКСАНДАР (2)

  Сигурно е дека Александар Македонски го променил делот на светот низ кој поминал, поставувајќи ги…

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ (ВЕЛИКИ) 

  ДЕЛ ОД РОМАНОТ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ (МАКЕДОНСКИ) ОД УЛРИХ ВИЛКЕН ВО ПРЕВОД НА СЛАВЕ КАТИН  …

Земјава се подготвува за најтешката зима, во функција ќе бидат ставени сите енергетски капацитети

Сите подготовки за престојната зима во делот на енергетиката се направени, уверуваат надлежните кои не кријат…

„Патот на Црешовото топче“ одбележан во Бигорскиот манастир

Традиционално, достоинствено и благодарствено, по 21 пат во Свештената Бигорска Обител сеќавајќи се на тие бесмртни…

Ковачевски-Бесими: Следуваат најголемите системски реформи во јавните финансии во изминатите две децении

Најголемите реформи во јавните финансии во изминатите две децении, на кои ќе се гради систем којшто…

МНР: Стратешкиот дијалог со САД ги испорача првите резултати

Во рамки на реализацијата на Стратешкиот дијалог меѓу Северна Македонија и САД, американската Администрација донесе одлука…

ДЕЛ ОД АКТИВНОСТИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВОТО ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА (8)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ НА СЛАВЕ КАТИН По Втората светска војна, кога заживеаја активностите…

ЕРУСАЛИМ – ГРАДОТ НА ВЕЧНОСТА (13)

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ИЗРАЕЛ И МАКЕДОНИЈА“ НА СЛАВЕ КАТИН По опсадата на Ерусалим, пак,  во 63…

МОНОГРАФИЈАТА ЗА СЕМЕЈСТВОТО „ВИДИНОВСКИ“ – ИНТЕРЕСЕН ИСЕЛЕНИЧКИ ЛЕТОПИС (15)

Во издание на Книгоиздателството „Македонска искра“ од Скопје излегло од печат луксузното монографско дело „Семејството Видиновски“ на публицистот…