ИНФОРМАТИВНИТЕ ГЛАСИЛА ВО АВСТРАЛИЈА СЕ ЗНАЧАЕН ИЗБОР ЗА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА (6)

КАТИН  Преку информативните гласила во новите средини Македонците ги збогатуваат своите национални вредности со помош на…

ПРВИОТ МУЗИЧКИ СОСТАВ „ТЕОДОСИЕВСКИ“

ПРВИОТ МУЗИЧКИ СОСТАВ „ТЕОДОСИЕВСКИ“ Ансамблот Теодосиевски настапува со доста популарни имиња како што биле Мирвет Беловска,…

МАКЕДОНИЈА – ДЕДОВСКАТА ЗЕМЈА НА МАКЕДОНСКИТЕ ИСЕЛЕНИЦИ (2)

ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ НА СЛАВЕ КАТИН  Според историските податоци со името Македонија уште…

Симон Трпчески со предпремиера на „МАКЕДОНИСИМО“ во струшкото село Збажди

Со почит кон своите корени, македонскиот пијанист од светски глас Симон Трпчески на 27 август ќе…

МОНОГРАФИЈАТА „КАТИН“ – ОГЛЕДАЛО ЗА ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА СЛАВЕ КАТИН (16)

Монографското дело „Катин“ чиј автор е Борче Наумовски е публикација на издавачката куќа „Македонска искра“ од…

ОДРЖУВАЊЕ НА „ЉУБАНСКИТЕ ИЛИНДЕНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ СРЕДБИ“

На големиот празник Илинден, Македонците од Љубојно, заедно со сите браќа од Преспа, етничка Македонија и…

СЕ ОДРЖА „МАКЕДОНСКОТО КУЛТУРНО ЛЕТО“ ВО ОПШТИНА ПУСТЕЦ, МАЛА ПРЕСПА

Фестивалот „Македонското културно лето“ во Пустец, чиј организатори се Здружението на Македонците по потекло од Албанија „Сонце“…

РЕЦЕНЗИЈА НА Д-Р ВАСИЛ ТУПУРКОВСКИ ЗА ЕСМА РЕЏЕПОВА-ТЕОДОСИЕВСКА (12)

Жената со божествениот глас, почнувајќи од нејзиното прво музичко откривање на 11 март 1957 година, благодарение…

ИЗЛЕГОА ОД ПЕЧАТ КНИГИТЕ „МЕТОДИЈА АНДОНОВ-ЧЕНТО“ ОД ФИДАНКА ТАНАСКОВА

Во издание на Македонското литературно друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј, чиј уредник е Душан Ристевски –…

СЕ ОДРЖА ВТОРИОТ „МАКЕДОНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ ФЕСТИВАЛ“ ВО ПРИЛЕП

Во организација на македонскиот пеач од Германија господинот  Орде (Орце) Ристески, а со поддршка на Собранието…