Благодарствена химна кон Пресвета Богородица

По молитвите кон Бога На Свети Јоаким и Ана, Бог им даде ќерка единица, Пресвета Дева…

Почнува Велигденскиот пост

Имиња на постот Тоа е пост со повеќе имиња – повеќеимен пост. Се нарекува: Велигденски пост…

Празникот Прочка – Велики поклади

“Помилуј ме, Боже, поради големата Твоја милост, и заради големата Твоја добрина избриши ги беззаконијата мои.…

Македонскиот светител Агатангел Битолски

“Бидејќи се надеваше на Мене, и ќе го избавам, и ќе го заштитам, зашто го позна…

Прво и второ наоѓање на Чесната глава на Свети Јован Крстител

Да се сетиме на беседата Божја, на зборовите Божји појаки од смртта: “ Кој ќе ги…

Свети Свештеномаченик Поликарп Епископ Смирненски

Свети Поликарп, светителу Чудотворец! Безгрешен, чист и праведен, те врзаа на клада! Те гореа на оган,…

Свети Великомаченик Теодор Тирон Тодорова Сабота – Тодорица

Во затворот со Теодор се јавиле мноштво ангели. Целиот затвор го осветлиле и пееле заедно со…

Дел од „Библискиот речник“

Во ова продолжение за читателите ќе претставиме дел од „Библискиот речник“, преку имињата, зборовите, изразите, називите, …

Дел од „Библискиот речник“

Во ова продолжение за читателите ќе претставиме дел од „Библискиот речник“, преку имињата, зборовите, изразите, називите, …

ОД ТЕРМИНОТ ПРВОСВЕШТЕНИК – ДУХОВЕН ВОДАЧ – ДО ПСАЛМИ –

Во ова продолжение за читателите ќе претставиме дел од „Библискиот речник“, преку имињата, зборовите, изразите, називите, …