Димитров од Солун: Ја делиме истата судбина со ЕУ, но се уште не сме на масата

Ја делиме истата судбина со ЕУ, но се уште не сме на масата, изјави шефот на македонската дипломатија Никола Димитров на третиот квадрилатерален министерски состанок на Македонија, Грција, Албанија и Бугарија, кој се одржува денеска во Солун.

– Политички ние сме дел од ЕУ, географски веќе сме таму, ја делиме истата економска судбина во однос на трговијата и странските инвестиции. Ја делиме судбината на ЕУ, но не сме навистина на масата, рече Димитров на состанокот, на кој присуствуваа и шефовите на дипломатиите на Грција, Албанија и Бугарија.

Тој им се заблагодари на бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева и на бугарскиот премиер Бојко Борисов, поради тоа што како земја претседавач со Унијата успеале регонот го стават назад на политичката агенда на ЕУ, а 2018. да ја направат година на можности.

– На состанокот имаме две земји кандидатки и две земји членки. Верувам дека не може да станеме едно вистински среќно место доколку регионот не се движи во заедничка насока, рече Димитров и додаде дека сегашните случувања се позитивен момент за целиот регион.

Коѕијас, на отворањето на состанокот порача дека предизвиците во светски рамки го принудуваат регионот на ЈИЕ да ја зголеми интеграцијата.

– Промените што се случуваат во светот водат до заклучок дека мораме да ја интензивираме и продлабочиме соработката меѓу земјите од ЈИЕ, рече Коѕијас.

Тој напомена дека натамошното продлабочување и соработката е особено потребно поради две цели, „ПЈРМ“ и Албанија да станат дел од ЕУ и да се овозможи подготовка за нивната соработка во рамки на Унијата.

Изрази задоволство што оваа иницијатива, која ја покрена Грција пред околу две и пол години заживеала и станала традиција.

Предложи зајакнување на соработката во справување со прашањето за бегалците и граничната контрола, но и соработка на универзитетите и истражувачките центри, енергетиката и инфраструктурата.

На шефовите на дипломатиите на четирите земји ќе им се придружат и и министрите за транспорт и за внатрешни работи.

Теми на состанокот се прекуграничната соработка, европерспективите на Западен Балкан, влијанието на случувањата на Блискиот Исток врз регионот, можностите за развивање на сообраќајната инфраструктура. Ќе стане збор и за соработката меѓу полициите, борбата против прекуграничниот и организираниот криминал и справувањето со миграцијата.

Шефовите на дипломатиите на Македонија и на Грција, Никола Димитров и Никос Коѕијас денеска ќе имаат нова билатерална средба во рамките на министерскиот состанок.

Средбата е можност за продолжување на разговорите за решавање на долгогодишниот спор за името. По средбата предвидена е изјава на македонскиот министер за надворешни работи.

Димитров и Коѕијас повторно треба да се сретнат и следната недела на меѓународна конференција што ќе се одржи во местото Сунио, во близина на Атина.

Министерскиот состанок ќе заврши попладне со заедничка прес-конференција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *