Претставници на Форумот за демократска Македонија се сретнаа со Шекеринска во Вашингтон

Претставници на Форумот за демократска Македонија, Тодор Арсовски, Анета Георгиевска – Шајн, Харис Фезлиу, Блаже Димов и Кристијан Фидановски во Вашингтон се сретнаа со вицепремиерката и министерката за одбрана Радмила Шекеринска.

Членовите на Форумот ги поздравија чекорите на Владата во преговорите со Грција и напорите за интеграција на Република Македонија во НАТО и ЕУ, се наведува во соопштението на Форумот.

Претставниците на Форумот го охрабрија ставот на Владата за потребата од вклучување на опозицијата во сите процеси, што неодамна резултираше и во консензуално донесување на неколку закони. Од Форумот беше нагласена потребата за забрзување на реформските процеси и административниот капацитет на државните тела.

Се разговараше и за начините на кои стручни лица од дијаспората можат да се вклучат на доброволна основа во советодавни услуги како придонес во овие процеси.

Се дискутираше и за јакнењето на меѓуетничките односи, посебно кај помладото население, преку интензивирање на работата на невладиниот сектор и во рамките на образованиот систем. Беше истакнато и залагањето на Форумот за демократска Македонија да биде вистински претставник граѓаните на Македонија кои живеат и работат надвор од земјата во сета нивна разноличност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *