Германскиот претседател Штајнмајер пречекан со највисоки државни и воени почести

Со највисоки државни и воени почести претседателот Стево Пендаровски денеска го пречека неговиот германски колега Франк-Валтер Штајнмајер, кој престојува во официјална посета на земјава.

Двајцата претседатели ќе имаат тет-а-тет средба, а предвиден е и пленарен состанок на делегациите на Северна Македонија и Германија, по што најавена е нивна заедничка прес-конференција.

Предвидено е во црквата „Св. Спас“ во Скопје, Штајнмајер и Пендаровски да положат венци на гробот на Гоце Делчев.

Штајнмајер ќе се обрати и пред пратениците во македонскиот Парламент, а попладне во Владата да оствари средба и со премиерот Димитар Ковачевски.

Гераманскиот претседател беше пречекан на Меѓународниот аеродром Скопје од страна на вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ.

– Моја е честа да му посакам срдечно добредојде на претседателот на Сојузна Република Германија, Франк-Валтер ШтајнмајерПрвата официјална посета на претседателот Штајнмајер, после само четири месеци од почетокот на пристапните преговори е јасен сигнал за позициите на Германија за интеграцијата на регионот во ЕУ и за  континуираната поддршка која Северна Македонија ја има за пристапување во Унијата, објави Маричиќ на својата официјална страница на Фејсбук.

Тема на разговорите на Штајнмајер со македонскиот државен врв ќе биде регионот, унапредувањето на меѓусебната соработка и предизвиците со кои се соочува цела Европа.

Утре во Чифте амам, Штајнмајер ќе се сретне со екипата на филмот „Медена земја“, а во попладневните часови ќе ги посети Ветерниот парк во Богданци и германската компанија „Дрекселмајер“ во Кавадарци.

Ова е прва посета на Штајнмајер на земјава. Од земјава германскиот претседател каде ќе замине во посета на соседна Албанија.

 

2 thoughts on “Германскиот претседател Штајнмајер пречекан со највисоки државни и воени почести

  1. Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you
    ever been blogging for? you made blogging look easy.

    The entire look of your web site is great, let
    alone the content! You can see similar here dobry sklep

  2. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with
    Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to
    rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

    If you know of any please share. Thank you! I saw similar art here: Scrapebox List

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *