Заев и Спасовски на граѓаните од исламска вероисповед им го честитаа Светиот месец Рамазан

Започна месецот на рамазанските пости. Светите денови кога се култивира и усовршува духовниот раст и подвиг, како и дисциплината кон телесните и другите земни искушенија. Деновите на рамазански пости се потсетник дека милосрдието, почитта, солидарноста, добрината, љубовта и простувањето се вредности кои треба да ги почитуваме и кои не обединуваат како народи, објави денеска на својот фејсбук профил премиерот Зоран Заев.

Во времето на Ковид-19, посочува премиерот, ова се денови кога дополнително повеќе се грижиме за болните, за духовно обесхрабрените, за нашите сограѓани и за сите луѓе во неволја.

-Им подаваме рака на сите без разлика на нивната верска припадност. На сите наши сограѓани од исламската вероисповед нека им биде благословен светиот месец Рамазан, и нека ги придружува мирот и спокојството за време на светиот пост, напиша Заев.

И министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на својот фејсбук профил на граѓаните од исламска вероисповед и на нивните семејства им посака лесни пости во Светиот месец Рамазан, месецот на покорноста, трпеливоста и добрите мисли.
-Нека Рамазанските денови на духовното и телесното прочистување Ви донесат мир и зацврстување на вербата, но и мотивација за добри дела поттикнати од највозвишените човекови вредности – хуманост, меѓусебно разбирање и солидарност, бидејќи истите, всушност, се и темелот на нашето заедништво, на нашето општество еднакво за сите. Воедно, во име на солидарноста, Ве повикувам заеднички да придонесеме кон зачувување на здравјето, преку одрекувањето и воздржувањето да ја покажеме највисоката грижа за другите, со одговорност кон најблиските, семејството и сограѓаните да продолжиме кон создавањето на подобар живот за секој еден. Нека биде благословен и честит Светиот месец Рамазан!, напиша Спасовски.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *