Лидерот на ВМРО ДПМНЕ Мицкоски се сретна со премиерот на Словенија Јанша

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ проф-др Христијан Мицкоски заедно со потпретседателот г. Александар Николоски во рамките на својата регионална дипломатска иницијатива оствари средба со Премиерот на Република Словенија г. Јанез Јанша.

На средбата лидерот на ВМРО ДПМНЕ Мицкоски истакна дека Македонија се соочува со вето од Бугарија на патот кон Европската Унија, но и покрај оваа препрека како акутен проблем останува недодостатокот на борба против криминалот и исклучителното високо ниво на корупција во земјава што прави државата да тоне на сите скали и рангирања кои што го мерат квалитетот на живот, истакна Мицкоски.

Тој на средбата размени искуства поврзани со економијата, при што Мицкоски напомена дека рецесијата во која се наоѓа македонската економија резултираше со раст на невработеноста, додека пакетите на помош за економиката не ги дадоа потребните резултати зошто тие освен за гола промоција беа наменети за приземен поткуп без ефект и помош за стопанството. Економијата е девастирана што е директна последица на неспособноста на владата, граѓаните немаат време за чекање, истакна Мицкоски.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски со Јанша зборуваше и за здравствената ковид криза како сериозна закана за сите земји во светот како и механизмите за нејзино надминување. Словенија има сериозен план за вакцинирање на населението од дури 70 проценти до почеток на летото, би сакал и македонската влада да ги следи ваквите позитивни примери, истакна Мицкоски.

Тој на средбата побара поддршка од словенечкиот премиер на патот кон Европската Унија особено што Словенија е државата која е идниот претседавач со Унијата. Премиерот Јанша изрази поддршка на Македонија и нејзините евро интеграции како и поддршка за дополнително развивање на сестринските односи со ВМРО-ДПМНЕ како дел од семејството на Европската Народна партија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *