Американска амбасада: Изборите претставуваат значаен чекор кон демократијата

Како први избори одржани по влезот на Северна Македонија во НАТО и по поканата за започнување на преговори со ЕУ, овие избори претставуваат значаен чекор кон демократијата, се вели во ставот на Американската амбасада во Скопје за парламнетарните избори одржани на 15 јули годинава.

– Го поздравуваме големиот напор на локалната изборна администрација, што овозможи наспроти предизвиците со тековната пандемија, изборите да бидат организирани со сите напори за заштита на здравјето и на гласачите и на лицата ангажирани во изборните центри и набљудувачите. Како први генерални избори одржани по влезот на Северна Македонија во НАТО и по поканата за започнување на преговори со ЕУ, од почетокот на годината, овие избори претставуваат значаен чекор кон демократијата, се вели во ставот објавен на Фејсбук од американската амбасада во Скопје.

Од Амбасадата, исто така, изразуваат благодарност до ОДИХР за прелиминарната оценка на предвремените парламентарни избори одржани на 15 јули.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *