Лајен: Нема сигнал за одлука за проширување на ЕУ

Новоименуваната претседателка на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен истакна дека нема сигнал дека на состанокот на лидерите на ЕУ во Брисел ќе биде постигната одлука за процесот на проширување на ЕУ.

– Длабоко жалам поради тоа, бидејќи верувам дека овие земји направија значителни напори за да се приближат кон ЕУ и затоа многу е важно да им се даде вистински сигнал, изјави Фон дер Лајен при доаѓањето на Самитот на лидерите на ЕУ.

Лидерите на ЕУ за време на вечерата во Брисел би требало да разговараат за можностите за отворање пристапни преговори со Северна Македонија и Албанија. Ова прашање дојде на агендата на Самитот на лидерите на ЕУ, откако за тоа не беше постигнат консензус на ниво на министри за надворешни работи.

Мнозинството земји-членки го поддржаа отворањето пристапни преговори со Скопје и Тирана, а Франција бара промена на методологијата на процесот на пристапување.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *