Пленковиќ: Не смее да се менуваат правилата во преговарачкиот процес во од

Хрватскиот премиер, Андреј Пленковиќ, пред почетокот на Самитот на ЕУ, порача дека може да се расправа за нова методологија на преговарачкиот процес за земјите кандидати, но не и да се менуваат правилата сега.

Ова е одговор на шефот на хрватската влада на предлогот на Франција да се менува прво методологијата на преговорите пред да се започнат преговори со Северна Македонија и Албанија.

-Ова е прашање на кредибилитет на целиот процес, не може правилата да се менуваат додека се игра натпреварот, не е фер. Новата методологија, која ја сугерира пред сѐ Франција, ќе ги донесе земјите во различни положби, Србија и Црна Гора во однос на тоа што утре би го правеле Северна Македонија и Албанија со новата методологија, па што ли ќе биде со Босна и Косово. „Да“ за расправа, но менување на правилата на игра во тек, „не“, рече Пленковиќ.

Тој додаде дека Загреб поддржува отворање на преговорите со Скопје и Тирана.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *