Средба на пратеникот Рамчиловиќ со неговиот босански колега Ченгиќ

Во Собранието на РС Македонија денеска се одржа работна средба на пратеникот Зеќир Рамчиловиќ со Ирфан Ченгиќ, пратеник од Парламентот на Федерацијата на Босна и Херцеговина на која разговарале за повеќе актуелни политички и социјални теми, унапредување на пположбата на Бошњаците во земјава но и меѓусебната соработка на двата парламенти.

На средбата, како што соопшти Движење АВАЗ, станало збор за почитувањето и унапредувањето на основните човекови права, како и за продлабочување и интензивирање на соработката помеѓу Парламентите на двете држави. Исто така, биле разменети мислења и било констатирано дека е потребно да се подобри положбата на Бошњаците во Република Македонија, во делот на образованието и културата, како и да се изнајдат начини за поголема нивна поддршка во литаратурата преку директна помош во книги.

Соговорниците на средбата разговарале и за престојниот попис на населението кој, како што истакнал Рамчиловиќ, е од исклучително значење за бошњачката заедница во Македонија, и за изборниот законик и загарантираните места за помалкубројните етнички заедници по принципот на државите во регионот.

-Ова е прва средба на ова ниво на која што отворивме многу прашања кои се значајни за Бошњаците во Македонија. Пред се во почитувањето на човековите права и подршка за воведување на загарантирани места во Собранието за помалкубројните заедници. За соработката за претстојниот попис на населението кој е од исклучително значење за Бошњаците, но и околу директна помош во книги и литература во образованието. Во наредниот период очекувам конкретни чекори, истакнал Рамчиловиќ на средбата.

На оваа средба Ченгиќ, ја потврдил искрената и безрезервната лична поддршка.

-Ќе се залагам да се воспостават подобри услови во образованието и дека државата Босна и Херцеговина потребно е да посвети повеќе внимание на Бошњаците во Република Македонија, особено кога се во прашање и станува збор за нивните политички права и нивното застапување во Парламентот на Република Македонија, истакнал Ченгиќ на денешната средба со Рамчиловиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *