ЈОРСМ формира комисија за следење на изборни нерегуларности

Државното Јавно обвинителство формираше привремена Комисија за следење на евентуални нерегуларности при организирањето и спроведувањето на претстојните избори за претседател на државата и за градоначалници на Охрид, Дебар и Ново Село.

Претседател на Комисијата е Џелал Бајрами, јавен обвинител во ЈОРСМ, а членуваат по еден јавен обвинител од четирите Виши јавни обвинителства и јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје.

– Проактивното и превентивно делување на Јавното обвинителство поврзани со претстојните избори е во насока на приоритетно постапување  за извршени изборни нерегуларности. Комисијата на дневна основа ги следи сите настани поврзани со организирањето и спроведувањето на изборите и секаде каде ќе оцени дека има индиции за сторени кривични дела поврзани со изборите ќе ги известува пониските основните обвинителства со насока за итно постапување, соопшти ЈОРСМ.

Јавното обвинителство на Република Северна Македонија, преку Привремената комисија ја повикува јавноста, граѓанските организации, други организации, политички партии, домашни и меѓународни институции и сите кои сметаат дека во некоја постапка има индиции за сторено кривично дело поврзано со организирањето и спроведувањето на изборите, да достават поднесок/пријава до Комисијата на електронската адреса – izbori@jorm.gov.mk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *