Делегат бара судско одложување на Вонредниот конгрес на ВМРО-ДПМНЕ

Директорот на Агенцијата за пошти Влатко Атанасоски, како делегат на Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ и долгогодишен член на партијата, до Основниот суд  1 доставил предлог за времена забрана за одржување на Вонредниот конгрес во Валандово.

Како што рече денеска, одговорајќи на новинарски прашања по јавната седница на Агенцијата, причина за ваквиот чекор е неговото право на Конгресот да ја искаже својата слободна политичка волја што во моментов не е можно зашто има, нагласи, директни закани од некои делегати, а за тоа е известено и МВР.

Судот, нагласи тој, треба да му одговори до денеска.

– Не може да не добијам одговор, смета тој.

Во спротивно, додаде, бидејќи барањето е за времена мерка, освен од политички интерес, за заштита на материјално-правните права на мојата политичка партија, вклучува и заштита на моите права со оглед дека во меѓувреме наведов докази според кои е доведена во прашање мојата лична и безбедноста на моето семејство.

– Сакам својата слободна политичка волја да ја изразам на конгресот. Ако Судот не ги вреднува моите докази и не го забрани таквото одржување, ќе морам поинаку да се обратам на тој конгрес. Ако присуствувам меѓу 544 делегати од кои некои директно упатија закани, не можам таму да бидам слободен и да не се грижам за својата безбедност, нагласи Атанасоски.

Ако Конгресот не се одложи, веројатно, тој, сепак, ќе оди и ќе присуствува на него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *