ССК бара полесен пристап до финансии за компаниите

Банкарскиот сектор да покаже поголем слух за полесно обезбедување финансиски средства за компаниите, бара Сојузот на стопански комори.

Сојузот ја поздравува поддршката од 100 милиони евра за стопанството преку Македонската банка за поддршка на развојот и смета дека тоа е добар чекор зашто ќе значи дополнителен импулс за придвижување на инвестицискиот циклус во Македонија, но неопходно е, сугерира, државата да стори што е можно повеќе за поквалитетен настап на странските пазари.

– За квалитетен извоз не се потребни само финансии, туку и квалитетен кадар. Соработката со универзитетите и компаниите треба да се издигне на повисоко ниво. Не е тајна дека засега е на релативно ниско ниво кое едвај функционира. Уште еден битен елемент е изградба на индустриски зони. За инвестирање во нова опрема и нови машини, потребни се простори за тоа да се направи, истакна денеска на прес-конференција Трајан Ангелоски од Индустриска комора во ССК.

Тој смета дека македонската економија не треба да се потпира само на земјоделството и градежништвото.

– Индустријата да го заземе своето место зашто секогаш дава повисоки стапка на раст и во континуитет е далеку потпорна на какви било надворешни влијанија, рече Ангелоски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *