„Кармина Бурана“ за отворање на новата сезона на МОБ

Македонската опера и балет в петок ќе ја почне новата сезона 2018/2019 година со најпопуларната сценска кантата „Кармина Бурана“ од германскиот композитор Карл Орф, која репризно ќе биде изведена наредниот ден, 29 септември.

Кореографијата и либретото на претставата е на Кан Аслан од Турција, сценографијата на Миодраг Табачки од Србија, костимите за операта ги направи Елена Дончева, а за балетот Гизем Бетил од Турција. Диригент е Бисера Чадловска.  Ќе настапат хорот, оркестарот на МОБ, оперските солисти Наде Талевска, Катерина Стојановска, Горан Начевски и Луиџи Скифано од Италија и балетските солисти Марија Кичевска-Шокаровска,  Ивана Коцевска, Наташа Јосифовска, Саша Евтимова, Игор Веланоски и Мирослав Митрашиновиќ.

– „Кармина Бурана“ со години го привлекува вниманието на режисерите и кореографите, но и на бројната публика која постојано ја бара на тековниот репертоар, соопшти МОБ во најавата за отворањето на новата сезона.

Карл Орф ја компонирал „Кармина Бурана“ врз основа на збирка поеми, песни и текстови кои случајно ги открил во бенедиктинскиот манастир Бенедиктбеверн во местото Бура блиску до Минхен, под заедничко име „Песните од Бура“. Поемите се пишувани од патувачките монаси и независни интелектуалци, како и од студенти по теологија. Од нив Орф ја компонирал трилогијата „Трионфи“ во која покрај „Кармина Бурана“ се и „Катули Кармина“ и „Трионфо ди Афродите“. Пишувани се на латински, старофранцуски и макаронски (мешавина од горногермански или гатински дијалект и француски).

„Кармина Бурана“ во Скопје првпат  интегрално и концертно е изведена на 19 јануари 1973 година во Универзалната сала со учество на Македонската филхармонија и Хорот на АКУД „Мирче Ацев“.

3 thoughts on “„Кармина Бурана“ за отворање на новата сезона на МОБ

  1. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my
    site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Kudos! You can read similar article here: Backlinks List

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *