Рот: Политиката не е игра, сите да си преземат одговорност

Иднината на Македонија е во НАТО и ЕУ, и ова не е само мое мислење, туку и на европските институции, како и на сите 28 земји – членки, и јас би сакал да ја видам Македонија, на мојата страна во Европа, во најскоро време, затоа што, стабилноста, мирот, просперитетот и демократијата на Западен Балкан се важни. Но, мора да биде јасно дека без договорот за спорот со името, не гледам шанса за вас да влезете во НАТО и ЕУ.

Ова го порача државниот министер за Европа во Министерството за надворешни работи на Сојузна Република Германија, Михаел Рот, денеска на дебата „Младинските перспективи за за интергацијата на Македонија во ЕУ“ организирана од Фондацијата „Фридрих Еберт и ЦИВИЛ-Центар за слобода .

– Затоа ние мора да ги оствариме своите ветувања и Македонија мора да ги оствари своите ветувања. Тоа не е обврска само на Владата, туку на сите политички актери, да ја преземат одговорноста за целата земја! Политиката не е игра! Затоа, вие сте толку важни, затоа што вие ќе ја изградите иднината на вашата земја. Вие сте ни потребни. Затоа ве охрабрувам да застанете и да се борите за своите права, да го кренете својот глас, рече, меѓу другото, министерот Рот кој е во дводневна посета на Македонија.

Шефот на македонската дипломатија Никола Димитров истакна дека Македонија изгуби една генерација во чекање, и кога се зборува за патриотизам, тоа е вели, постојана посветеност, а не празен и себичен национализам. Бара храброст и одговорност да се соочите со препреките и да претворите во можност која ќе ги ослободи потенцијалите на младите во општеството.

– За кој било министер во Македонија најлесна работа е да ги стави проблемите под тепих во врска со проблемот за името со Грција. Можеме да се жалиме колку светот е нефер, неправеден, но треба да се соочиме со реалноста, со проблемите и со самодоверба да дојдеме до решенија, порача Димитров.

Нагласи дека живееме во регион кој се уште се соочува со прашања и несигурност и затоа вели, многу е важно за иднината на Македонија да се приклучи во НАТО, за да не се прашување повеќе какви проблеми и грижи ќе имаме пет години или десет години од сега.

– Многу е важно да се качиме на овој воз оти Европа минува низ сопствена транзиција. Немаме време за губење, не знаеме дали ќе дојде друг воз, и затоа не смееме да го пропуштиме овој. Секако дека нема веднаш да цветаат рози, ќе треба напорна работа, солзи, но најдобра шанса за нашата земја да стане европска демократија со добро образование, одговорни политичари, со слободни медиуми, со независни судии е да се качиме на овој воз. Ова е суштината на реформите за евроинтеграција. Ова е и последна шанса за мојата генерација да и понуди пристоен почеток на следната, и ние тоа ќе го направиме бидејќи е поголемо од политиката денес. Имаме шанса, нашата, мојата  работа како министер за надворешни работи е до следниот јуни да ги засрамиме секоја оод 28-те земји членки на ЕУ, доколку не поддржат  почеток на преговорите за членство со Македонија

Блажен Малески од Националниот младински совет на Македонија истакна дека кога станува збор за учеството на младите во политиката потребно е да се обнови довербата и да се демистифицираат јавните политики бидејќи младите треба да учествуваат во носењето одлуки, да зборуваат за своите проблеми и да работат на нивно решавање.

– Ова е нешто на што треба да работиме многу брзо, бидејќи референдумот е во септември, октовмри и треба да притиснеме да ги увериме луѓето дека промените се навистина возможни, но и дека нема да се случат преку ноќ, и нема да се случат ако луѓето останат дома. Мора да излезат и да се борат за своите права, вели Малески.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *