ДВАЕСЕТ И ОСМОТО И ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТТО ПОКЛОНЕНИЕ ВО РИМ И ПОКЛОНЕНИЕ ВО ЕЛВАНГЕЛ

ДВАЕСЕТ И ОСМОТО И ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТТО ПОКЛОНЕНИЕ ВО РИМ И ПОКЛОНЕНИЕ ВО ЕЛВАНГЕЛ Во 1996 година…

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО РИМ ВО 1981 ГОДИНА

 ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО РИМ ВО 1981 ГОДИНА Манифестацијата „Југославија во чест на свети…

ЦРКВАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – ЧУВАР НА ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ТОРОНТО

Во 2020 година се навршија 55 години од осветувањето на првата македонска православна црква “Свети Климент…

Чувај ја верата и никогаш немој да ми го заборавиш мојот манастир

ВО ТЕТОВСКО – ГОСТИВАРСКАТА ЕПАРХИЈА ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕЧАТ НОВИОТ БРОЈ НА ЕПАХИСКОТО СПИСАНИЕ “ОГЛЕДАЛО“ Со благослов…

Дел од историскиот развој на Македонската Православна Црква

За одбележување е тоа што во 2020 година се навршија  55 години од осветувањето на првата…

Дел од сликата на ПМЦ „Свети Климент Охридски“ во Берлин

85 ГОДИНИ ОД ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ГОЈКО ЈАКОВЛЕСКИ, АЛИАС ГОЦЕ МАКЕДОНСКИ (18) Македонските православни цркви и…

Македонски православни цркви во Германија

Меѓу двете светски војни од властите во Австралија, Канада, САД, европските држави и во други земји…

20 години од востоличувањето на петтиот поглавар на МПЦ-ОА Г.Г. Стефан

Во последните неколку децении, Македонската православна црква (МПЦ) била, е и веројатно, ќе биде цел на…