Грегорчиќ: Словенија ќе продолжи да ја поддржува Северна Македонија на патот кон ЕУ, тивката дипломатија ќе даде резултат на преговорите

Од Словенија имате постојана поддршка. Ве охрабруваме да ги вложите сите напори и да бидете активен…

Ковачевски на Самитот на ЕБРД: Северна Македонија е добра дестинација за странски инвестиции

Северна Македонија е добра дестинација за инвеститорите да ги инвестираат своите пари. Нудиме макроекономска стабилност, две…

Владина делегација предводена од Ковачевски на Инвестициски самит во Лондон

Владина делегација предводена од премиерот Димитар Ковачевски престојува во Лондон каде ќе присуствува на Инвестицискиот самит…

Се евакуираат македонски граѓани од Украина, обезбеден коридор од Одеса, се бараат нови конвои за евакуација

Македонски граѓани кои се уште се наоѓаат во Украина се евакуираат преку безбедни коридори. Од Министерството…

ПРИЗНАНИЕТО „ВИТЕЗ НА РЕДОТ НА ЗНАМЕТО“ ПОСХУМНО ЗА СТЕРЈО СПАСЕ)

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА МАЛА ПРЕСПА За писателот Стерјо Спасе е запишано дека припаѓа на македонското…

ДЕЛ ОД НАПАДИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ВО ИНДИЈА

За несреќа, реката Џелум била толку надојдена од монсунските дождови, што било невозможно да се премине.…

ДЕЛ ОД СИСТЕМОТ НА ВЛАДЕЕЊЕТО КАЈ ЕЛИНИТЕ – АНТИЧКИТЕ ГРЦИ

ДЕЛ ОД РОМАНОТ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“ (МАКЕДОНСКИ) ОД УЛРИХ ВИЛКЕН ВО ПРЕВОД НА СЛАВЕ КАТИН И во…

СТИХОЗБИРКАТА „ЕДНО ЛЕТО ВО ОХРИД“ НОВО ДЕЛО НА САВО КОСТАДИНОВСКИ

Во издание на „Академски печат“ од Скопје излезе од пеќат стихозбиркта “Едно Лето во Охрид“ од…

ВО ПОСЕТА НА РОДНИНИТЕ НА ПЕТАР СТАМАТОВ ВО ПРИЛЕП

ИСЕЛЕНИЧКАТА ФОНДАЦИЈА „ПЕТАР СТАМАТОВ“ НА УКИМ  Беше убав пролетен ден кога го посетивме Прилеп, градот кој го…

ПРИЗНАНИЈА ЗА ГЕОРГИ (ЏОРЏ) ТОМОВ

Според моногравското дело „Томов“, што е отпечатена во 2007 година, на македонски и на англиски јазик, во издание на Книгоиздателството „Македонска искра“…