Стејт департмент: САД ја подржуваат интеграцијата на Македонија во ЕУ и НАТО

Американскиот Стејт департмент дава безрезервна подршка за евроатлантската иднина на Македонија, откако земјата доби неусловена препорака од Европската комисија за започнување на преговори за членство во ЕУ.

На прашање од МИА како САД ги оценуваат напорите на новата македонска Влада за подлабоки реформи и демократизација на општеството, од Стејт департментот изјавија дека САД продолжуваат да работат со Македонија на овие предизвици.

„Со Владата работиме на спроведување на судските реформи и владеењето на правото, слободата на медиумите и одговорно владеење. САД остануваат верен пријател и партнер на Македонја и ја подржуваме евроатлантската иднина на земјата“, изјавија денес од Стејт департментот.

Воедно, САД даваат и силна подршка на возобновените разговори под покровителство на ОН за спорот со името на Македонија  и очекуваат разрешување на оваа долготрајна причина за раздор помеѓу Грција и Македонија.

„Ги охрабруваме двете земји да демонстрираат потребна флексибилност и креативност за да се најде заеднички прифатливо решение во интерес на безбедноста, економскииот развој и мирот во регионот“,се вели во изјавата од Стејт департментот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *