Краткиот филм „Последните камбани“ учествува на повеќе фестивали

Краткиот филм „Последните камбани“ овој месец ќе биде прикажан на Скопје филм фестивал и на Фестивалот на нем филм во Медисон, Висконсин, САД.

Премиерно филмот беше прикажан на фестивалот во Монтреал каде освои прва награда за најдобар краток филм, а неодамна учествуваше и во официјалната меѓународна конкуренција на Филмскиот фестивал во Силхет, Бангладеш.

„Последните камбани“ ќе биде дел и од официјалната конкуренција на Фестивалот на краток филм „Фастнет“ во Шул, Ирска, кој ќе се одржува од 23-ти до 27 мај, а за идниот месец е потврдено и учество на Меѓународниот фестивал на краток филм и анимација во Санкт Петербург.

– Многу се радувам на овој фестивалски живот на „Последните камбани“ и сметам дека е еден од вистинските начини за промоција на македонскиот филм низ светот, изјави продуцентот Гоце Кралевски.

Филмот е во продукција на ДНФ филмс. Режисер и сценарист е Николче Поповски, а главната улога ја игра Мето Јовановски. Директор на фотографија е Фејми Даут. Поддржан е од Агенција за филм на Република Македонија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *