УПОЗ реагира на изјавите за непродуктивност на администрацијата

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ) реагира на изјавите на премиерот за непродуктивност на администрацијата и за тоа дека вработените не заслужуваат зголемување на платите.

За УПОЗ, ваквите изјави се неприфатливи и со нив премиерот генерализира состојба и создава впечаток дека сите вработени во администрацијата се неработници.

– Неговиот став дека администрацијата не работи и дека работи на принципот „клати врата земи плата“, всушност покажува дека владата, министрите, директорите, раководителите на сектори и одделенија кои ги назначува Владата, се оние кои треба да бидат одговорни за лошото менаџирање и вината треба да ја побара кај нив, а не кај административните службеници, велат од УПОЗ.

Од Синдикатот бараат од премиерот да ги преиспита ваквите ставови и, како што велат, наесен очекуваат зголемување на платите на вработените во администрацијата и јавниот сектор.

– Синдикатот на УПОЗ сака да го праша премиерот дали знае колкави се примањата на вработените во администрацијата, зошто овие вработени немаат регрес за годишен одмор, кога било последното зголемување на нивните плати, дали имаат основни услови за работа и дали се жртви на мобинг токму од политички поставените директори или раководители? Дали премиерот може да објасни зошто вработени со работно искуство повеќе од 25 години се уште имаат статус на помлад референт, а новопримени вработени без ден работно искуство стануваат раководители, директори па дури и министри? Зошто за да се применат некои законски одредби кои се во корист на работникот мора да интервенираат инспекциските служби и да се бара судска заштита и зошто се уште се исплаќаат плати со правилници и одлуки наместо со колективни договори и закони, прашуваат од УПОЗ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *