Бесплатна електронска верзија на Правописот на македонскиот јазик

Бесплатна електронска верзија на Правописот на македонскиот јазик од денеска е поставена на www.pravopis.mk – потстраница на НУБ „Св. Климент Охридски“ и е достапна за сите за користење и симнување.

Веста ја соопшти министерот за култура Роберт Алаѓозовски во обраќањето по повод патронатот на Националната и универзитетска библиотека, нагласувајќи дека тоа е одлука на Владата на Република Македонија и Министеството за култура која ја соопштуваат по повод денот на просветителот св. Климент Охридски.

Печатеното издание на новиот, дополнет и осовременет Правопис на македонскиот јазик, Институтот „Крсте Мисирков“ го промовираше минатата година, а оваа година објави и второ издание.

Достапнот електронскиот Правопис, кој е поставен во соработка со НУБ „Св. Климент Охриски“ и Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, ќе биде нова алатка за граѓаните на Република  Македонија, со која, рече Алаѓозовски, тие  ќе ги унапредуваат своите знаења за користење на стандардниот македонски јазик.

– Сметам дека оваа вест претставува голема радост за сите Македонци, не само во нашата земја, затоа што со неа добиваме одличен и практичен инструмент за унапредување на нашите јазични познавања и за подобра употреба на македонскиот јазик во јавните објави и во јавната комуникација, рече Алаѓозовски.

Додаде дека ова е само еден од многуте чекори што ќе ги преземе Владата на РМ за заштита и унапредвање на употребата на македонскиот јазик, потсетувајќи на неодамна објавените 11 предлог-мерки со кои, рече, ќе ги развиваат механизмите, институциите и можностите за македонскиот јазик и литература во повеќе сфери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *