Проф д-р Никола Тупанчески ги предаде акредитивите писма на српскиот претседтаел Александар Вучиќ со што стана шести македонски амбасадор во Белград

Новоименуваниот вонреден и оплномошен амбасадор на Република Северна Македонија во Белград, проф.д-р Никола Тупанчевски денеска на српссиот претседател Александар Вучиќ, на свечена церемонија му ги предаде акредитивните писма, јави дописникот на МИА од Белград.

– Предавањето на акредитивните писма на претседалот на Србија Александар Вучиќ, преставува формално отпочнување на можноста соработката меѓу овие две држави да биде подобрена и истоврмено да се надгради. Ова е вистински момент и во своите тези што ги бранев пред македонското собрание напоменав дека се работи за период што има ренесансен карактер и кој во иднина треба да преставува иницијална каписла во остварувањето на сите замислени можности и форми за соработка, изјави амбасадорот Тупанчески.

Проф.Д-р Никола Тупанчески со предавањето на акредитивните писма, по пауза од седум годиник, стана шести македонски амбасадор во Република Србија.

МИА наскоро ќе објави видео интервју со новиот амбасадор Никола Тупанчески во Белград и предавањето на акредитивните писма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *