Шчербак: Протерувањето е непријателски чекор под влијание однадвор

Одлуката на македонските власти да протераат руски дипломат предизвикува чувство на жалење. Оваа одлука има неоснован карактер и е без преседан за целата историја на руско-македонските односи, изјави рускиот амбасадор Олег Шчербак по одлуката на МНР да протера руски дипломат.

– Претставниците во Скопје одлучија да го преземат овој непријателски чекор во однос на нашата земја под влијание однадвор, но тоа не ги ослободува македонските власти од негативните последици во однос на билатералните односи, рече Шчербак.

Истакна дека оваа избрзана и, според него, кусогледа одлука се коси со декларираните официјални ставови за развој на конструктивни и заемно добри односи со Русија.

Во однос на тоа какви чекори ќе преземе Русија како одговор на протерувањето на руски дипломат од страна на Македонија, Шчербак рече дека Русија има стара традиција во дипломатијата и оти нема традиција да брза во одлуките и чекорите кои ќе ги преземе.

-Во дипломатијата протерување на дипломат е сериозен и непријателски чекор и во свое време ќе вратиме со наш одговор. Но, овој одговор ќе биде адекватен и добро промислен од сите страни, истакна Шчербак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *