Димитров: Слеано име не е достоинствено решение за името

Достоинствено решение за проблемот околу името е она од кое нема да се срамиме. Слеано име не е тоа. Уверен сум дека Грција има многу сериозен долгорочен стратешки интерес Република Македонија да биде близок сојузник, да биде дел од ЕУ, НАТО. Соседи сме и секогаш ќе бидеме. Ако најдеме достоинствен начин да го надминеме овој проблем, тоа ќе биде многу важно за иднината на РМ, изјави шефот на дипломатијата Никола Димитров.

– Прашањето за мене е едно најболните прашања, бидејќи природата на проблемот е многу проблематична и е многу лесно на ова прашање да се удираме и да викаме. Меѓутоа исто така мислам дека сите знаеме дека надминувањето на овој проблем е важен за нашата држава. И ако најдеме достоинствен начин да го надминеме овој проблем, тоа ќе биде многу важно и за Македонците во Република Македонија и за Албанците и за сите други. Важно ќе биде и за иднината на РМ. Достоинствено решение за проблемот околу името е она од кое нема да се срамиме. Слеано име не е тоа рече Димитров вечерва  во емисија на ТВ Телма.

Според него, суштината на компромисот доколку е можен е на два столба.

– Едниот столб е дека Македонците мора да бидат Македонци што го зборуваат македонскиот јазик, бидејќи стравот од конкретизирање со одредница на името Македонија ќе биде невозможно да се покрие. Тој страв мора да биде покриен соодветно за воопшто ние да можеме да се отвориме за географска одредница. И тоа што јавно го соопштивме за географска одредница е врзано односно не е безусловено. Исто така, таа географска одредница не може да биде недостоинствена. Практично ова го нема во слеаното име, рече Димиторв.

Од Виена истакна дека нема очекувања, туку повеќе надеж. – Се надевам дека ќе направиме напор да се придвижиме, да направиме исчекор. Процесот многу јавно го дебатираме и кога преговарачки позиции излегуваат во јавност стануваат национални позиции и тоа може лошо да влијае на преговорите, рече Димиторв.

Тој најави дека Владата по виенската средба, ќе го свика државниот вр и лидерите на најголемите партии на лидерска средба..

Во однос на протерувањето на рускиот дипломат тој поотврди дека одлуката е донсена во многу блиска консултација со сојузниците и партнерите и оти нема дилема дека дипломатот го надминал својот мандат и Виенската конвенција. Членството во НАТО, посочи  е одлука на граѓаните на РМ упте од 93 година и   тоа мора да го почитуваат сите па и најголемите играчи во геополитиката.

–  Ние сакаме во НАТО затоа што мислиме дека тоа ни носи стабилност и затоа што мислиме дека таа Алијанса ќе ни донесе поголем просперитет. Со самото тоа што носи стабилност, политичка стабилност, предвидливост во нашата иднина Македонија ќе стане многу попривлечна за многу покрупни и посериозни инвестиции. Поголемата искреност и нашата решителност ни помага да продолжиме да одиме по патот како што сме почнале 93 година ни помога. Колебливоста и некакво глумење и преправање не ни помага, дава збунувачки сигнали. Посигурни сме, ако даваме прецизни и јасни сигнали какви сакаме да бидеме и каде сакаме да одиме, рече Димитров.

Според него, постои неверојатно зголемен интерес, светски, меѓународен во однос на РМ, што го потврди и посетата на генералниот секретар на НАТО на земјата, а тоа, смета, не е само заради некакви симпатии, туку заради поклопување на интересите, нашите и нивните проценки дека овој чекор ќе донесе стабилност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *