Албанија ќе го преземе од Северна Македонија претседавањето со САД-Јадранската повелба

Министерот за надворешни работи Бујар Османи денеска ќе претседава со завршниот состанок на Партнерската комисија на САД-Јадранската повелба (А5) со кој се заокружува претседавањето на Северна Македонија со А5 за 2023 година.

Како што соопшти МНР, во фокусот на разговорите ќе бидат достигнувањата и иднината на Повелбата како и актуелните состојби во Западен Балкан.

Во иницијативата, покрај Северна Македонија, земји – членки се и Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, додека Косово, Словенија и Србија имаат статус на земји-набљудувачи. Посебна политичка тежина на иницијатива дава членството на нашиот стратешки партнер, САД.

Согласно воспоставениот принцип на ротација, во 2024 година претседавањето со САД-Јадранската Повелба ќе го преземе Република Албанија.

Пред состанок на Партнерската комисија заедничка прес – конференција ќе одржат шефот на дипломатијата Бујар Османи и неговиот албански колега Игли Хасани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *