Политиката да ги тргне рацете од верата, порача Ковачевски

Премиерот Димитар Ковачевски денеска од Прилеп порача дека политиката треба да ги тргне рацете од верата. -И трето, сметам дека на државата и треба носење одлуки во однос на интегрирање во ЕУ, бидејќи во спротивно ќе го гледаме она што го гледавме 11 години, а вие добро се сеќавате дека во тие 11 години не направиме ниту милиметар исчекор кон зачленувањето во НАТО и ЕУ. Единствено гледавме улични борби на Кале во кои едни подигнуваа конструкција за верски објект, а други го напаѓаа верскиот објект. Тоа на државата не и треба. Нашите граѓани сакаат да живеат во држава членка на ЕУ, а не со пасоши на туѓи држави да одат и да живеат во туѓи држави во ЕУ, истакна Ковачевски по посетата на ИКТ центарот за чување и заштита на податоци во Прилеп каде беше придружуван од министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Одговорајќи на новинарски прашања во врска со манастирскиот крст на Попова Шапка и барањето на партиите од Европскиот сојуз Македонската православна црква да го тргне крстот, Ковачевски оцени дека „на тие што немаат сработено ништо во изминатите две години од локалните избори, единствено им останува да ги подгреваат националните, верските и другите чувства на граѓаните“.

-Имам три пораки. Првата порака е дека политиката треба да ги тргне рацете од верата, бидејќи ние сме секуларна држава и секој граѓанин има право да ја практикува верата која што е негова без разлика на која религија и припаѓа и нашата држава е докажана како мултиетничка, мултирелигиозна држава во која што се почитуваат сите права. Второ, се потврди она што и јас го зборував во минатото дека во државата постојат политичари, пред се, тука мислам на опозицијата која што во моментот го води градот Тетово кој во немање на простор и немање проекти реално да покажат на граѓаните што имаат направено, а веќе гледате дека поминаа две години од локалните избори, половина мандат на градоначалниците отиде и тоа буквално така отиде бидејќи ништо не е направено во ниту една општина во однос на проектите што ги ветуваа. Единствено што им останува е да подгреваат национални, верски и други чувства на граѓаните. И затоа уште еднаш повторувам – политиката треба да ги тргне рацете од верата, рече премиерот.

Според него, сите спорови што произлегуваат во однос на какви било градежни објекти без исклучок и без никаква субјективност, треба да бидат решавани во рамки на законот и во рамки на институциите, но притоа, со почитување на секуларноста на државата и потребата за верско изразување на сите граѓани, независно на која религија и припаѓаат.  

5 thoughts on “Политиката да ги тргне рацете од верата, порача Ковачевски

  1. Wow, awesome blog structure! How long have you ever been blogging
    for? you made blogging glance easy. The total glance of your site is fantastic,
    let alone the content material! You can see similar here sklep

  2. I do not know if it’s just me or if everybody else encountering issues with your website.
    It appears as though some of the written text in your content are running off the screen. Can somebody else please
    provide feedback and let me know if this is happening to them too?

    This might be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
    Thanks I saw similar here: Sklep online

  3. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good results. If you know of any please share.
    Kudos! You can read similar article here:
    Sklep online

  4. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
    Cheers! I saw similar art here: Backlink Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *