Промоција на книгата „Просто и строго – Конески“ од Иван Антоновски

Во книжарницата на „Матица македонска“ во Скопје утре ќе биде промовирана книгата „Просто и строго – Конески“ од авторот Иван Антоновски. Со промоцијата на оваа книга која претставува ново исчитување на книжевното дело на великанот, книгоиздавателството „Матица македонска“ ќе ја одбележи 30-годишнината од физичкото заминување на Блаже Конески.

Промотори на книгата ќе бидат универзитетските професори Венко Андоновски и Димитар Пандев, а за настанот е предвидена и музичка програма на Драган Даутовски.

„Просто и строго – Конески“ на Антоновски беше објавена неодамна и во неа се отвораат прашања и се изнесуваат согледби и заклучоци и за некои помалку анализирани, афирмирани и вреднувани, а важни сегменти од опусот на Конески.

Според оцените на универзитетскиот професор Димитар Пандев, кој ќе биде еден од промоторите, во оваа книга, Антоновски прецизно го чита Конески и го чита тестаментално, како што се чита послание срочено од престижна јазикотворечка личност.

– И ја доловува смислата на Конески, на која самиот тој толку инсистираше и не дозволуваше прашања. Но долг и право е на авторот следбеник на тие загатнати прашања да посочи одговор. Во името на егзактноста со која понира во пределните области на Конески, нагласува Пандев.

Со одбележувањето на 30-годишнината од физичкото заминување на Блаже Конески со објавувањето и промовирањето на книгата „Просто и строго – Конески“ од Иван Антоновски, книгоиздавателството „Матица македонска“ продолжува со остварување на својата определба за вложување во афирмацијата и вреднувањето на делото на великанот, заради која и минатите години објави неколку книги кои се однесуваат на неговиот опус.

2 thoughts on “Промоција на книгата „Просто и строго – Конески“ од Иван Антоновски

  1. Wow, incredible weblog format! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The whole glance
    of your web site is wonderful, let alone the content!
    You can see similar here sklep online

  2. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my website to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good gains. If you know
    of any please share. Kudos! You can read similar text here: Scrapebox List

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *