ВМРО-ДПМНЕ: Мицкоски на средби со директорите на ИРИ Јан Сурочак и Илини Мангова

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски оствари средба со Јан Сурочак, Директор за Европа на Меѓународниот Републикански Институт (ИРИ) и Илина Мангова, директорка за Македонија на Меѓународниот Републикански Институт (ИРИ).

На средбата се разговараше за актуелната политичко општествена ситуација, за можните форми на соработка и потенцијалите кои постојат.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски даде осврт на актуелната политичка ситуација, истакнувајќи дека државата се движи во ќорсокак, и дека владата нема план за општествен и економски развој.

Обидот на сила да се донесе неуставниот закон за јазици преставува еклатантен пример за недостигот на демократски капацитет кај парламентарното мнозинство и премиерот Зоран Заев и таквиот чин преставува удар врз демократијата, истакна Мицкоски. Тој додаде дека владата преку политичкиот терор кој го спроведува практично придонесува за поделено општество и раст на меѓусебната нетрпеливост.

Мицкоски истакна дека државата се осиромашува, имаме раст кој се движи околу нулата и не се продуцира додадена вредност во економијата, наспроти тоа задолжувањата растат, градежништвото и другите стопански дејности назадуваат.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски посочи дека партијата е отворена за соработка со меѓународниот институт и дека во таа насока треба да се искористат расположливите потенцијали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *