Утврдени неправилности за бегството на Мемети, најавена смена на директорот на Управата за извршување на санкции

Министерството за правда вчера соопшти дека се утврдени повеќе неправилности во врска со бегството на осуденикот Беким Мемети од Идризово, а премиерот Димитар Ковачевски најави разрешување на директорот на Управата за извршување на санкции Марјан Спасовски. Досега, за случајот суспендирани се командирот на одделение и припадниците на затворската полиција кои го вршеле спроводот. Осум дена пртвор добија командирот и двајца затворски полицајци, а на четвртоосомничениот му се изречени мерки на претпазливост.

Како една од неправилностите, утврдени при вонредниот инспекциски надзор на 13-ти овој месец, е тоа дека одлуката да биде спроведен затвореникот до Клиничкиот центар ја донел командирот на одделение и ја потпишал наредбата за спровод без претходно подготвен упат од здравствен работник.

Како што наведуваат од Министерството за правда, за да биде едно осудено лице спроведено за интервенција до здравствена установа, мора за неговата здравствена состојба да се подготви упат од лекар во установата, или вон работното време со констатација и напатствие дадено од екипа на итна медицинска помош која во овој случај не била повикана.

– Одлуката за да може осудениот да биде спроведен до Клинички центар ја донел Командирот на одделение и ја потпишал Наредбата за да се изврши спроводот. За да ја потпише оваа наредба Командирот мора претходно да го извести директорот на установата, што во овој случај не е направено, а директорот откако ќе биде запознаен со здравствениот проблем усно ќе даде овластување наредбата да биде потпишана, посочија од Министерството за правда.

Следното правило што не е испочитувано е дека осуденото лице наместо да биде сместено во специјално обезбедениот дел од возилото, по предлог на командирот, било сместено во вториот дел на седиштата меѓу два припадници на затворската полиција.

– Притоа, затворскиот полицаец кој седел до осуденото лице воопшто немал со себе огнено оружје кое бил должен да го носи, а вториот затворски полицаец од кого е одземен пиштолот со кој е пукано во возилото, не се однесувал со должно внимание и не го спречил дејствието при кое пиштолот му е одземен, наведе Министерството за правда во соопштението.

Во меѓувреме, премиерот Димитар Ковачевски најави смена на директорската функција во Управата за извршување на санкции, поради незадоволство од работата на актуелниот директор Марјан Спасовски.

– Не сум задоволен од работата на директорот на Управата за извршување санкции при Министерството за правда и веќе почнав процес на селекција на нов директор, изјави вчера Ковачевски, одговарајќи на прашање за корупција во затворите во врска со бегството на затвореникот Мемети.

Промената на директорската функција во Управата, како што рече Ковачевски, нема да се најде на денешната владина седница, туку на некоја од наредните седници.

Претходно, Судот им определи мерка притвор од осум дена на командирот и двајца затворски полицајци, за кои постои основано сомнение дека како службени лица, со умисла, му помогнале и му овозможиле на осуденикот Мемети да избега од КПД „Идризово“.На четвртоосомничениот му е изречена забрана за напуштање на домоте и привремено му е одземена патната исправа за преминување на државната граница.

Осомничените, по претходни насоки на првоосомничениот- командир, со умисла му помогнале и му овозможиле на Мемети да избега. Притоа ги повредиле сите процедури за спровод на осуденик кој издржува затворска казна за потешко кривично дело до здравствена установа. Па така, откако осуденикот се самоповредил расекувајќи ја левата дланка и бил преврзан во домската амбуланта, не побарале лекарска интервенција од брзата помош, за да се утврди дали повредите може да се санираат на лице место, туку по препорака на осудено лице, работно ангажирано во амбулантата, пристапиле кон дејствија самоиницијативно да го однесат повредениот во Ургентен центар. Иако процедурите налагаат доколку осуденикот треба да се третира во здравствена установа, затворската служба да побара асистенција од Министерството за внатрешни работи и возилото за спровод на осуденикот да биде придружувано од полициска патрола, тие не го сториле тоа што претходно било случај кога истото осудено лице било спроведувано до одредена здравствена установа, соопшти Обвинителството викендов.

Во соопштението, Обвинителството наведе дека дежурниот командир наредил кои затворски полицакци ќе го спроведат до здравствената установа и кој каде ќе седи при спроводот.

–  Така, надвор од правилата, осуденикот бил сместен во средишниот дел на возилото. Второосомничениот дал насока за рутата и возилото се упатило кон Скопје преку автопатот од Петровец кон Скопје. Кога се приближиле до бензинска пумпа на Лукоил, второосомничениот кој седел помеѓу осуденикот и третоосомничениот, започнал да се преместува и свесно му овозможил на осуденикот да го искористи моментот и со лисици на рацете да успее да му го земе службениот пиштол од закопчаната футрола. Третоосомничениот, кој патем бил без оружје, иако сето тоа го следел не презел никакво дејствие за да го спречи осуденикот да го репетира пиштолот и да започне да пука низ возилото барајќи да го сопрат возилото, при што го повредил возачот и возилото застанало, а осуденикот ја отворил вратата, излегол од комбето и се качил во сиво Ауди кое во меѓувреме застанало пред затворското комбе, соопшти Обвинителството.

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски вчера изјави дека се работи на прибирање на информации и сознанија за можното движење на избеганиот затвореник.

-Сите служби работат да се добијат информации за движење на лицето, за да се обезбеди негово приведување. Не може да споделиме повеќе информации и покрај меѓународната потерница што е обврска во вакви случаи да се распише. На основа на добиени информации, се преземени мерки за заштита на одредени лица кои работеле на тој предмет за кое е осудено ова лице и низа на оперативни мерки на прибирање на податоци на други кирминалистички мерки, за дојдеме до информација каде се наоѓа лицето, рече Спасовски во интервју за телевизија 24.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *