За Хрватска премногу важно е Скопје да ги почне преговорите со ЕУ, кавги во бугарскиот Парламент за Северна Македонија

Силна поддршка од Хрватска за почеток на преговори на Северна Македонија со ЕУ упати вчера од Скопје шефот на хрватската дипломатија Гордан Грлиќ Радман. Тој рече дека е премногу важно Северна Македонија да ги почне преговорите со ЕУ и ова прашање да се најде на агендата на Самитот на Унијата на 23 и 24 јуни. На прашањето дали има шанса за кревање на ветото тој одговори дека технички се е можно. Во меѓувреме бугарскиот Парламент започна со сослушување на министерката за надворешни работи во оставка Теодора Генчовска за процесот на пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ и одлуката за одобрување рамката за преговори, проследено со расправии и меѓусебни обвинувања.

Отворањето пристапни преговори би бил не само политички, туку и важен психолошки момент и за граѓаните на Северна Македонија, бидејќи 17 години чекате тоа да се случи. Северна Македонија направи се што требаше, го смени и името, направивте големи реформи, покажавте дека сте проевропски и со отворањето преговори ќе се отвори и ново поглавје на евроската перспектива, изјави Грлиќ Радман на прес-конференцијата во Скопје со неговиот македонски колега Бујар Османи.

Силна поддршка од Хрватска за почеток на преговори на Северна Македонија со ЕУ упати вчера од Скопје шефот на хрватската дипломатија Гордан Грлиќ Радман. Тој рече дека е премногу важно Северна Македонија да ги почне преговорите со ЕУ и ова прашање да се најде на агендата на Самитот на Унијата на 23 и 24 јуни. На прашањето дали има шанса за кревање на ветото тој одговори дека технички се е можно. Во меѓувреме бугарскиот Парламент започна со сослушување на министерката за надворешни работи во оставка Теодора Генчовска за процесот на пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ и одлуката за одобрување рамката за преговори, проследено со расправии и меѓусебни обвинувања.

Отворањето пристапни преговори би бил не само политички, туку и важен психолошки момент и за граѓаните на Северна Македонија, бидејќи 17 години чекате тоа да се случи. Северна Македонија направи се што требаше, го смени и името, направивте големи реформи, покажавте дека сте проевропски и со отворањето преговори ќе се отвори и ново поглавје на евроската перспектива, изјави Грлиќ Радман на прес-конференцијата во Скопје со неговиот македонски колега Бујар Османи.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *