Атанасов: Напредок во разговорите со Србија за отстранување на трговските бариери

Контролите на српското брашно редовно се вршат и оваа година, во изминативе два и пол месеца не се детектирани никакви отстапувања во однос на безбедноста, рече денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) Зоран Атанасов.

Лани, како што наведе Атанасов на прес-конференција, Македонија врати 75 тони брашно во Србија, но не поради небезбедност, туку поради несоодветно означување.

Во врска со вчерашната прва седница на Мешовитиот комитет меѓу Македонија и Србија што се одржа во Белград и на која, меѓу другото, требаше да стане збор за маркичките на брашното, Атанасов информира дека е разговарано за надминување на досегашните вештачки бариери кои ја отежнуваа размената.

– Направен е напредок во разговорите со Србија во делот на признавањето на одредени лабораториски анализи што досега беше проблем, истакна директорот.

На прашањето како ги оценува ГМО-анализите што ги прави Србија на македонскиот ориз, Атанасов рече дека тоа се вид вештачки, скриени бариери кои само го отежнуваат процесот на извоз, а токму за тоа се разговара, за нивно натамошно отстранување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *