Македонија и Белгија ја интензивираат економската соработка

Владата на Република Македонија интензивно работи на раст и развој на економијата, преку имплементирање на мерки за поддршка на стопанството, порача вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на средбата во Брисел со неговиот белгиски колега, вицепремиерот и министер за економија и вработувања  Крис Петерс.

– Креиравме сет на мерки за поддршка на стопанството, кои се транспарентни и исти за сите компании. Целта ни е да привлечеме нови реномирани странски компании да инвестираат во Република Македонија, веќе постоечките компании да вложат во технолошки развој и иновации и да развиваат нови производи, како и да ја зголемиме соработката помеѓу домашните и странските компании. Крајна цел на Владата е да ја поддржи и поттикне конкурентноста на компаниите, да се создаде поволна бизнис клима која ќе овозможи одржлив економски систем, кој ќе биде од полза на граѓаните, компаниите и на Република Македонија на долг рок, подвлече Анѓушев.

Соговорниците заклучија дека трговската размена помеѓу двете земји континуирано се зголемува и во 2017 година достигна 334 милиони долари, што е зголемување за речиси 300 отсто од 2013 година, кога изнесуваше 115 милиони долари.

Белгија е 10-ти трговски партнер на Македонија, во 2017 во однос на 2016 обемот е зголемен за 15 отсто. Белгија е една од ретките земји со кои Република Македонија остварува суфицит во трговската размена.

Како добра основа за интензивирање на меѓусебната економска соработка беше посочен и договорот за одбегнување на двојно оданочување помеѓу двете земји, кој стапи во сила на 1 јануари 2018 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *