Соопштение за јавност за Законот за двојазичност

Почитувани,

По повод прекинот на Собраниската седница пред точката за Законот за двојазичност, Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, ја упатува следната реакција:

Македонската Алијанса го поздравува премислувањето на пратениците на СДСМ. Сакаме да веруваме дека тие не се отпорни на критика и дека сепак им влијае мислењето на експертската јавност и гласот на Македонскиот народ. Не може да се гази и Устав и Деловник само за да се задоволат суетите на ДУИ.

Да се притиска да се донесе противуставниот Закон за двојазичност по секоја цена е класична политичка уцена и терор на едно малцинство врз Македонскиот народ. Нашите уважени сограѓани Албанци сакаат подобра економска иднина и повисок животен стандард! Не сакаат да бидат злоупотребени за тесно партиските и лични интереси на една политичка клика која сака вечно да е на власт.

Доста е од ултиматуми! Талат Џафери нема мандат да се ценка со поставување рокови од една недела. Политичките пазари не можат да бидат над Уставот. Во Македонија мора да има системски и трајно одржливи решенија. Затоа, пред да се отвора прашањето за воведување на двојазичност Али Ахмети, Бујар Османи и Талат Џафери треба прво да се согласат да се спроведе законски и веродостоен попис, бидејќи тоа е законска обврска. Сметаме дека е добар нашиот предлог Државната пописна Комисија ќе ја раководи лице со висок морален кредибилитет, предложен од Македонската Дијаспора, кое не учествувало во претходните политички пазари и манипулации.

СТОП ЗА РАЗДАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ! БРАЌА И СЕСТРИ ДА ГИ ЗАЧУВАМЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!

Законот за двојазичност нема врска со аспирациите на Македонија за членство во ЕУ и НАТО Алијансата. Агендата на ДУИ со која се обидува да ги со врати рејтингот кај Албанските гласачи е всушност директен напад од внатре врз Македонскиот национален идентитет и тоа по Грчки терк.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

Претседател, 

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *