Градоначалничката на Вашингтон го прогласи Илинден за Ден на македонското наследство во Вашингтон

Мјуриел Баузар, градоначалничката на Вашингтон во честитката по повод македонскиот празник Илинден го спореди овој празник со борбата за државност на Вашингтон и повторно го прогласи Илинден за Ден на македонското наследство во Вашингтон.

„Додека денес Обединетата македонска дијаспора и македонско-американската заедница го одбележуваат Илинденското востание од 1903 година, бунт во потрага по слободна, независна и суверена Македонија;

Додека македонската независност првично беше краткотрајна, Илинденското востание значително резултираше со формирање на првата демократска република во Југоисточна Европа и ги постави темелите за ослободување и независност во 1991 година.

Додека историската борба на Македонија за самоопределување е паралелна со денешната борба за државност на нашиот град, која одекнува со македонско-американската заедница во Вашингтон, која стои солидарна со нас;

Додека Вашингтон е горд што ги слави културните традиции, потекло, храна, јазици, историја и огромните жртви на македонската заедница, ние исто така можеме да научиме од бескомпромисните концепти на нивните предци за слобода, независност и еднаквост, кои фундаментално го променија текот на македонската историја и го зајакнаа народот да остави храбро наследство во својата татковина и низ целиот свет: затоа, сега, јас, градоначалничка на Вашингтон, со ова го објавувам 2-ри Август 2021 година, како Ден на македонско-американското наследство во Вашингтон“, се вели во прокламација на градоначалничката на Вашингтон Мјуриел Бaузер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *